Indonesien är fortfarande engagerat i KF-21 Boramae-programmet med Sydkorea

- Annons -

Efter att ha deltagit i utvecklingen av T/F/A-50 Golden Eagle tränings- och attackflygplan med Sydkorea, och efter att ha skaffat 19 T-50 för utbildning av sina piloter, hade Jakarta förbundit sig 2010 att delta i finansieringen av den nya generationens stridsflygplan startade i Seoul upp till 20 %, med deltagande av det nationella företaget Indonesian Aerospace, särskilt för design och tillverkning av cirka 200 flygplan som planeras att kontrolleras av båda länderna. Faktum är att 2011 invigdes ett gemensamt forsknings- och utvecklingscenter med hundra indonesiska ingenjörer tillhörande företaget PT Dirgantara i Daejeon, cirka 150 km från Seoul. 2017, när mängden indonesiska betalningsskulder översteg 400 miljoner dollar, lades centret på is, och de indonesiska ingenjörerna återvände till sitt land, och i december 2020 talades det om ett rent och enkelt tillbakadragande av programmet Indonesien. Men i augusti 2021, efter att försvarsminister Prabowo Subianto deltog i april i presentationsceremonin av den första prototypen av enheten, förhandlingar mellan Seoul och Jakarta tillät Indonesien att gå in i programmet igen, och flera dussin av dess ingenjörer kunde återvända till Daejeon-forskningsplatsen några månader senare.

Emellertid förblir de indonesiska myndigheternas ambitioner för närvarande oklara när det gäller detta program, eftersom de är för hela moderniseringen av dess stridsflotta. I början av året, Jakarta tillkännagav ett avtal med Paris om att beställa 42 plan Rafale, och en första del av 6 flygplan beställdes och betalades faktiskt av Jakarta för några veckor sedan. Å andra sidan, den framtida KF-21 order, men också den för F-15EX som ännu presenterats av den indonesiske stabschefen som nära förestående redan för 6 månader sedan, ännu inte bestämt. På sociala medier bekräftade Indonesiens tillförordnade försvarsminister, Muhammad Herindra, dock denna vecka att landet fortfarande är fast beslutet att skaffa det nya flygplanet i framtiden, efter 2025, och att samproduktionen av detta flygplan med Sydkorea förblev ett strategiskt mål för Jakarta.

rafale låg försvarsanalys | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion
Indonesien beställde de första 6 av 42 Rafale att landet tänker befästa från Frankrike. Dessa flygplan kommer troligen att ersätta de 5 Su-27 som fortfarande är i drift, nu föråldrade.

Trots dessa tillkännagivanden, enligt sydkoreanska medier, verkar det som att Jakarta återigen har återvänt till sina gamla demoner, och glömmer att respektera betalningsplanen som överenskoms för bara ett år sedan när samarbetet återupptogs. Sålunda, trots Indonesiens president Joko Widodos löften, uppgick Jakartas skuld till Seoul under Boramae-programmet till mer än 2022 miljoner dollar i juli 550, även om den officiella indonesiska diskursen fortfarande fokuserar på en beställning på 50 flygplan till landets flygvapen. Det bör dock noteras att trots det indonesiska misslyckandet fortsätter KF-21-programmet att utvecklas enligt det schema som ursprungligen fastställdes.

- Annons -

LOGO meta försvar 70 Analyserar försvar | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
alla artiklar utan reklam, från €1,99.


Nyhetsbrev prenumeration

- Annons -

Registrera dig för Meta-Defense nyhetsbrev att ta emot
senaste modeartiklarna dagligen eller veckovis

- Annons -

För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna