Skjut USA Super Hornet i foten i Indien mot Rafale ?

Medan de indiska myndigheterna fortfarande inte har meddelat sin skiljedom ang förvärvet av 26 stridsflygplan ombord att beväpna det nya hangarfartyget INS Vikrant som togs i bruk i början av september, kan ett amerikanskt beslut mycket väl försvåra Boeings erbjudande med F/A-18 E/F Super Hornet för denna tävling, vilket ger fria tyglar Kl. Rafale M franska. I början av september avgav de amerikanska myndigheterna faktiskt ett positivt yttrande för att tillåta Pakistan att modernisera en del av sin F-16-flotta, provocerande de indiska tjänstemännens ilska, såväl som ett visst oförstående. Det amerikanska exporttillståndet avser olika mjukvaruutvecklingar, reservdelar och olika tekniska stöd, och representerar ingen större utveckling av den offensiva eller defensiva kapaciteten hos de pakistanska F-16 enligt Washington. Men detta argument som framförts av de amerikanska myndigheterna för att försöka dämpa New Delhis vrede tycks knappast bära frukt.

Det verkar som om Washingtons beslut att häva det tekniska embargot mot Islamabad som Donald Trump införde, mitt i spänningar kring den afghanska frågan, påverkades av Indiens neutrala ställning gentemot Ryssland i ämnet konflikten i Ukraina. Således, efter år av spänningar mellan Islamabad och Washington, Joe Biden träffar Pakistans premiärminister Shehbaz Sharif under ett formellt möte den 22 september med anledning av den 77:e FN-församlingen i New York, med den uppenbara ambitionen att normalisera relationerna mellan de två tidigare allierade, mot en bakgrund av omstruktureringen av maktbalansen i Kaukasus och Mindre Asien. till försvagningen av ryska positioner. För Washington var det en fråga om att försöka bryta Pekings allt fastare grepp om den pakistanska ekonomin och försvaret, medan det för Islamabad var en fråga om att försöka bryta sig ur den västerländska isolering som USA påtvingat sedan 2018.

Biden Sharif FN:s militära allianser | Försvarsanalys | Stridsflygplan

Men för myndigheterna och den indiska opinionen uppfattas denna hållningsförändring som en omsvängning som är svår att acceptera från USA:s sida. Faktum är att om New Delhi är redo för ett visst närmande till USA för att kontrollera den kinesiska maktens framväxt, förblir Pakistan ändå den historiska motståndaren som redan har attackerat landet tre gånger. I själva verket går lättnaden av de pakistansk-amerikanska relationerna, som dessutom är på området för försvarsteknikexport, hur begränsad den än är, mycket dåligt, desto mer när det uppfattas som ett mått på tvång gentemot - gentemot internationella ställningstaganden som rör nationell suveränitet. I själva verket är det troligt att detta paradigmskifte i relationerna mellan USA och Pakistan kommer att ha ett betydande inflytande i framtida skiljeförfaranden som särskilt gäller försvarsmaterielprogram, vilket är fallet med programmet MRCA 2 för att ersätta Mig-21 och Jaguar från det indiska flygvapnet, men också om anskaffningsprogrammet för 26 stridsflygplan ombord för att beväpna hangarfartyget INS Vikrant.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militära allianser | Försvarsanalys | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna