Israels Iron Beam-laserluftvärnssystem skulle kunna tas i bruk om mindre än 3 år

- Annons -

I april förra året genomförde team från industrimannen Rafael och den israeliska armén ett första "naturlig storlek" test av Iron Beam luftvärnssystemet, en försvarsanordning baserad på en högenergilaser med en effekt på mer än 100 Kw. Under dessa försök visade Iron Beam sin förmåga att fånga upp och förstöra inte bara lätta drönare, utan också artilleriraketer och granatkastare med precision, effektivitet och hastighet. Dessa framgångar har uppenbarligen övertygat de israeliska väpnade styrkorna, som nu planerar att utrusta sig med detta system inom en förvånansvärt nära framtid, mellan två och tre år, för att komplettera kapaciteten hos den högpresterande, men också mycket dyra Iron Dome system som skyddar landets strategiska städer och installationer mot potentiella massiva mättnadsattacker utförda av palestinska Hizbollah och deras iranska anhängare.

Enligt Rafael är alla tekniska frågor redan besvarade, och nu uppstår bara rent industriella, och därför budgetmässiga, frågor för att förse det israeliska försvaret med detta system. Det måste sägas att för Jerusalem är insatserna höga. Ja, även om Iron Dome har visat sin effektivitet bortom allt tvivel under attackerna som utfördes av Hizbollah 2021, genom att begränsa hotet mot toppar med mer än 2500 XNUMX raketattacker per dag i oktober, har det israeliska luftvärns- och antimissilsystemet också visat sina största svagheter i denna typ av engagemang, nämligen kostnaderna för varje avlyssning med en missil vars pris överstiger 50.000 XNUMX USD, och förseningarna med att fylla på med dessa missiler för att hantera massiva attacker spridda över tiden. Det är just i dessa två områden som Iron Beam avser att ge ett kritiskt svar på det israeliska försvaret.

IFPC Iron Dome Sky Hunter Defense Analysis | Laservapen och riktad energi | Luftförsvar
Trots sin obestridliga effektivitet visade Iron Dom-systemet 2021 att det hade bristerna i sina kvaliteter, med ett avlyssningspris som var mycket högre än priset på förstörda mål, och betydande svårigheter med att återställa systemen efter en intensiv användning.

Faktum är att kostnaden för att använda Iron Beam är mycket lägre än för Iron Dome-missilerna. Enligt Rafael skulle en bild av hans nya system kosta 3,5 dollar, vilket är priset för den energi som behövs för att systemet ska kunna producera högenergilasern. En sådan kostnad för användning och ägande ska uppenbarligen tas med stor försiktighet, eftersom den överförs av tillverkaren själv, på kriterier som bara han känner till. Det är således inte känt vilka nivåer av underhåll som krävs för att hålla systemet igång, eller helt enkelt hur slitagehastigheten på utrustningen är över tiden när den ska användas. Även om dessa kostnader för ett missilbaserat system som Iron Dome framför allt baseras på priset på själva ammunitionen med relativt reducerade innehavs- och användningsbegränsningar proportionellt så länge som missilerna är tillgängliga, finns det ingen garanti för att ett högenergilasersystem kan också modelleras efter en sådan modell, tvärtom.

- Annons -

LOGO meta försvar 70 Analyserar försvar | Laservapen och riktad energi | Luftvärnsförsvar

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
alla artiklar utan reklam, från €1,99.


Nyhetsbrev prenumeration

- Annons -

Registrera dig för Meta-Defense nyhetsbrev att ta emot
senaste modeartiklarna dagligen eller veckovis

- Annons -

För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna