MQ-Next, framtida ersättare för MALE MQ-9 Reaper drönare, tar form för General Atomics

I tjänst med 10 flygvapen, varav 9 är medlemmar i NATO, är Medium Altitude Long Endurance MQ-9 Reaper drönare från American General Atomics, idag den västerländska referensen inom området stridsdrönare. Reaper kan hålla sig i luften i 15 timmar på en höjd av mer än 7 km och i mer än 300 km/h samtidigt som den bär 4 Hellfire eller Brimstone luft-till-mark-missiler, och är idag en central komponent i de operationer som utförs av västerländska arméer, särskilt över de stora vidderna av Afrika och Mellanöstern, både för att övervaka potentiella motståndares rörelser och för att genomföra möjligheterna. Sedan de togs i bruk har MQ-1 Predator och särskilt dess efterföljare, MQ-9 Reaper, båda producerade av General Atomics, djupt förändrat genomförandet av militära operationer i så kallade låg- och medelintensiva teatrar. Å andra sidan, så snart det gällde att använda dem över omtvistade områden med luftvärnssystem, undergrävdes den väsentliga effektiviteten hos MALE drönare till stor del.

Detta var särskilt fallet under det libyska inbördeskriget som ställde styrkorna från Tripolis regering emot styrkorna från general Haftar som kontrollerade Benghazi-regionen. Med styrkor på båda sidor med SA-8 och SA-6 kort- och medeldistans luftvärnssystem, såväl som nyare system som den ryska Pantsir, gav dessa luftvärnsvapen kraftiga slag mot Predator och andra Wing Loong försöker övervaka motsatta krafter på båda sidor. Även den fruktade Reaper misslyckades med att manövrera säkert över Libyens himmel, vilket också var fallet ovanför Syrien några månader tidigare. Sårbarheten hos nuvarande MALE- och HALE-drönare är dock inte på något sätt en ny upptäckt för det amerikanska flygvapnet, som började 2019 att utveckla en ersättning för MQ-9 som kan utvecklas exakt över nuvarande och framtida omtvistade utrymmen. . Detta program, som för närvarande svarar på kodnamnet MQ-Next, syftar till att denna nya modell av MAN-drönare ska tas i bruk mellan 2030 och 2035, och avser att ha kapaciteter som är mycket överlägsna de nuvarande MQ-9:orna.

barkhane mirage 2000 MQ 9 Reaper News Defense | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden | Stridsdrönare
Ankomsten av MANNA drönare som MQ-9 Reaper har hittills erbjudit många funktioner utom räckhåll för de väpnade styrkorna som använder dem, som här för flygvapnet på den maliska himlen.

På Air Force Association-konferensen 2022 presenterade designern av Reaper and Predator, General Atomics, sin vision om vad som kan bli nästa MALE MQ-Next-drönare från United States Air Force (i huvudbilden). Och det är tydligt att, med tanke på de ambitioner som den amerikanska flygplanstillverkaren visar upp, avser denna framtida generation av drönare att erbjuda en stor kapacitetsvinst jämfört med den nuvarande generationen, långt utöver till exempel vad som idag ger den 5:e generationen av strid. flygplan mot 4:an. Faktum är att även om det mesta av forskningen i ämnet fortfarande är under sekretess, har General Atomics presenterat några av de viktigaste funktionerna i sin MQ-Next. Således kommer drönaren att utformas i form av en smygflygande vinge för att så mycket som möjligt reducera enhetens radarekvivalenta yta för att tillåta dess användning ovanför omtvistade utrymmen. På samma sätt kommer utrustningen och beväpningen att integreras i cellen eller transporteras i lastrummet för att inte försämra maskinens smygförmåga. Den kommer också att utrustas med ett nytt hybrid elektriskt framdrivningssystem som förbättrar prestandan hos dess turbojetmotor för att ge den en räckvidd på mer än 60 flygtimmar, 4 gånger mer än Reaper, vid en mycket högre marschhastighet, vilket ger den enastående prestanda i termer av räckvidd i storleksordningen 35.000 20 km eller mer, vilket potentiellt tillåter MQ-Next att lyfta från Hawaii, korsa Stilla havet för att utföra ett XNUMX-timmars övervakningsuppdrag i Kinasjöns himmel, innan den återvänder till dess startpunkt, utan tankning eller mellanlandning, och på det mest diskreta sättet.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden | Stridsdrönare

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna