För kooperativa stridsdrönare är de tekniska och operativa utmaningarna på skalan av de förväntade fördelarna

För en majoritet av den allmänna opinionen, inklusive många soldater, är framtiden för stridsdrönare en del av en linjär utveckling som har pågått i ungefär fyrtio år. Det är sant att under denna period har drönare i huvudsak ökat i kapacitet med ökad autonomi, hastighet och bärförmåga, och med allt effektivare sensorer och effektorer. Och det är tydligt att de senaste versionerna av Reaper har lite att göra med den första versionen av Predator, och ännu mindre med de lätta drönare som användes av Tsahal 1982 i Syrien för att lokalisera DCA-platser. Men den framtida utvecklingen av stridsdrönare, i synnerhet ankomsten av kooperativa stridssystem som European Remote Carriers eller American Loyal Wingmen, förutsätter tekniska, doktrinära och kapacitetsutvecklingar utan gemensam måttstock med vad som gjordes linjärt tidigare. Och enligt Mitchell Institute, som lämnade in en 40-sidig studie i ämnet till Pentagon, är de tekniska och operativa språng som krävs för att uppnå detta steg i proportion till de fördelar som förväntas av det amerikanska flygvapnet och alla västerländska arméer.

Låt oss komma ihåg att för det amerikanska flygvapnet representerar utformningen av den nya generationens kooperativa stridsdrönare, avsedda att utvecklas tillsammans med och till förmån för den nya generationens stridsflygplan som F-35A och den framtida NGAD, en strategisk pelare för att kunna klara uppkomsten av kinesiska flygvapen i framtiden, vilket dessutom är fallet för den amerikanska flottan med avseende på dess framtida flotta av autonoma fartyg. I den vision som föreslagits av Franck Kendall, den nuvarande sekreteraren för flygvapnet, kommer dessa drönare verkligen att göra det möjligt att utöka detekterings- och inkopplingsförmågan hos piloterade enheter, samt att skydda flygplan och besättningar vid behov, för att öka dess effektivitet , inklusive i numeriskt underlägsenhet. För att uppnå detta har det amerikanska flygvapnet, genom sitt Research Lab, och i samarbete med DARPA och tillverkare, gjort en stor satsning under flera år, både för att utveckla drönarmodeller som möter framtida behov, men också för att designa den AI-ledda pilot- och samarbetssystem för att kontrollera dessa obemannade flygplan.

NGAD Skärmdump Nyheter Försvar | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion
Teknikerna som USA:s flygvapnet föreställer sig för att hålla kinesisk luftmakt under kontroll är fortfarande under utveckling, och vissa, såsom kooperativa stridsdrönare, är fortfarande långt ifrån operativa.

Men för Mitchell Institute är kontot långt ifrån att vara där för att uppnå de mål som USA:s flygvapen siktar på. I själva verket, enligt den amerikanska tankesmedjan, är de viktigaste frågorna och svårigheterna som dessa program kommer att möta inte baserade på prestandan eller stridsförmågan hos dessa nya drönare, som idag ofta fokuserar medias och beslutsfattares uppmärksamhet. utan på deras förmåga att agera och interagera med piloterade flygplan och särskilt med deras besättningar, inklusive i ett mycket dynamiskt och intensivt operativt sammanhang. Denna kapacitet bär dock med sig väldigt många svårigheter som är långt ifrån lösta hittills, och ibland till och med illa uppfattade av designers av dessa program. Sålunda kommer ankomsten av dessa autonoma system att avsevärt öka besättningarnas arbetsbelastning, till den grad att det skapas ett gap som är jämförbart med det som inträffade under övergången från andra generationens stridsflygplan till de av tredje generationen, med tillägget av många upptäckter system som radar och kommunikation, såväl som nya vapensystem, som avsevärt överbelastade besättningarnas arbete, till den grad att de var tvungna, som i fallet med F-4 Phantom, F-14 Tomcat och F-111 Ardvaark , lägg till en besättningsmedlem för att specifikt hantera dessa nya system, vilket ger upphov till en ny specialitet, vapensystemofficer eller OSA.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

3 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna