Varför är den tyska europeiska luftvärnsskölden ett fruktansvärt misslyckande för Frankrike?

Den 29 augusti, i Prag, tillkännagav den tyske förbundskanslern Olaf Sholz lanseringen av ett initiativ centrerat kring Tyskland för att skapa en luftvärnssköld i Europa. Det tog mindre än två månader för tysk diplomati att ge substans åt detta initiativ. Den 13 oktober har Tyskland liksom 14 andra europeiska länder (Belgien, Bulgarien, Estland, Finland, Ungern, Lettland, Litauen, Norge, Nederländerna, Tjeckien, Rumänien, Storbritannien, Slovakien och Slovenien) gemensamt undertecknat en avsiktsförklaring som syftar till att skapa programmet "European Sky Shield". Denna obestridliga framgång för Berlin kommer förmodligen att göra det möjligt att avsevärt stärka luftvärns- och antimissilförsvarsförmågan i Öst- och Nordeuropa. Men det är framför allt ett enormt tjafs riktat till Frankrike och dess president Emmanuel Macron.

Faktum är att en sköld som den som Berlin förutsåg, som kommer att baseras på ett samordnat flerskiktsförsvar baserat på medeldistansluftvärnssystemet IRIS-T SLM utvecklat av tyska Diehl, luftvärnssystemet och lång- räckvidd American Patriot antimissilsystem effektivt mot ballistiska missiler med kort och medeldistans, och ett exo-atmosfäriskt antimissilsystem som den israeliska pilen 3 eller den amerikanska Aegis Ashore för att hantera lång och mycket lång räckvidd, är en komponent med en stor roll i avskräckningshänseende, utan att vara sammansatt eller motverkad av användningen av kärnvapen. Som sådan hade utplaceringen av Natos antimissilsköld på alliansens östra sida, med utplaceringen av ett Aegis Ashore-system i Rumänien och ett annat i Polen, framkallat ryssarnas ilska på sin tid. , och spelade en icke försumbar roll i härdningen av ställningar på båda sidor inom avskräckningsområdet. Med andra ord, genom att ta kontroll över denna strategiska komponent av La Défense på den gamla kontinenten, lyckades Berlin där Frankrike hade misslyckats, till stor del på grund av TysklandVid föreslår att den franska avskräckningen ska utökas till några av sina europeiska grannar 2020.

MDA AEGIS ASHORE Tyskland | Militära allianser | Försvarsanalys
Aegis Ashore exo-atmosfäriska anti-ballistiska missilsystem och SM3-missilen är större och dyrare än Arrow 3 och är inte mobila. Å andra sidan har de en oändligt överlägsen demonstrerad driftsäkerhet, ökad prestanda och dra nytta av två platser installerade i Europa i Polen och Rumänien inom ramen för NATO.

Det måste sägas att i det här fallet har Berlin gjort ett särskilt bra jobb med att stärka sina egna positioner och ta en ledande position som nu kommer att bli svår att utmana vad gäller europeiskt försvar. För det första har Tyskland, med stor sannolikhet avsiktligt, undvikit att inkludera vissa europeiska länder i detta initiativ, särskilt Frankrike och Italien, men ändå EU:s 2:a och 3:e ekonomier och demografi. Å ena sidan var det uppenbarligen viktigt för Berlin att utesluta dessa två länder eftersom de har det enda europeiska erbjudandet när det gäller luftvärns- och antimissilsystem på medellång och lång räckvidd i Europa, med SAMP/T Mamba och Aster 15/30/Block1NT missil. Närvaron av Rom och/eller Paris skulle således avsevärt ha motverkat tysk hegemoni, särskilt när det gäller valet av system, särskilt eftersom SAMP/T på egen hand kan ersätta tyska IRIS-T SLM och American Patriot, med prestanda och kapacitet överlägsna dessa två system. Genom att bjuda in Paris eller Rom skulle Berlin därför ha urholkat sitt eget grepp om hela systemet, särskilt eftersom samtidigt, Tyskland har arbetat för att utesluta franska MBDA från det europeiska antimissilförsvarsprogrammet EHDI.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Tyskland | Militära allianser | Försvarsanalys

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna