Med RapidFire har den franska marinen äntligen sitt CIWS-nära skyddssystem

Från mitten av 60-talet var de nya sovjetiska stridsfartygen utrustade med närskyddssystem AK-630, en 30 mm hexatube kanon med radarstyrning avsedd att fånga upp stridsplan, helikoptrar och anti-fartygsmissiler som hotade byggnaden, och efter att ha övervunnit dess långa och medeldistansförsvar tillhandahålls av mark-till-luft-missiler och sjöartilleri. Ungefär femton år senare började den amerikanska flottan att distribuera det nu berömda Phalanx-systemet på sina nya byggnader, en 20 mm kanon också hexatube kapabel till mycket höga eldhastigheter över 4000 skott per minut, för att avlyssna inkommande lufthot på mycket kort avstånd. Så här uttalas begreppet Close-In Weapon System, eller CIWS Om-ja-s) för att säkerställa det ultimata skyddet av ytfartyg mot missiler, raketer, flygplan och till och med artillerigranater.

Sedan dess har systemet blivit allmänt demokratiserat, och flera system utrustar nu västerländska flottor, vare sig artillerisystem som Phalanx eller Målvakten, eller baserade på mycket kortdistansmissiler, som SeaRam American och den franska Simbad, men även i Ryssland med Kashtan och den nya Naval Pantsir-M, och i Kina med Type 730 (30 mm heptatube artilleri) och HQ-10 (missiler). Och de allra flesta så kallade ytstridsfartyg av första rang som tagits i bruk sedan 1 var utrustade med dem. Endast en stor världsflotta använde inte denna typ av system, den franska flottan. För Paris ansågs faktiskt dessa system vara överflödiga, med vetskapen om att de franska fartygen hade ett stort och effektivt utbud av elektronisk krigföring och lockbete för att komplettera mark-till-luft-missilerna och sjöartilleriet för att möta hotets verklighet under denna period. Faktum är att mellan 1990 och 2010 var riskerna för att en fransk fregatt faktiskt var måltavla av ett stort antal anti-fartygsmissiler som översteg försvarskapaciteten som den defensiva panopin till dess förfogande erbjöd mycket låga.

Phalanx CIWS och Bofors 40 mm L70 Gun ombord på ROCN Di Hua PFG 1206 20151024 Försvarsanalys | CIWS och SHORAD | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden
Phalanx-systemet utrustar fartyg från mer än tjugo marinstyrkor runt om i världen

Men de senaste åren har risken utvecklats avsevärt och nu är det långt ifrån uteslutet att ett franskt fartyg är måltavla av missiler och fiendens drönare. Det blev därför nu väsentligt att skydda mot denna typ av hot inte bara fregatter och jagare som redan är utrustade med elektroniska krigföringssystem och luft-till-luft-missiler, utan också stöd- och andra skiktsfartyg, såsom det nya Supply Ship of the Flotta, eller BRF, av Jacques Chevallier-klassen, eller de nya Ocean Patrollers som kommer att ersätta A69 aviso under de kommande åren. För detta har grupperna Thales och Nexter gått samman för att utveckla RapidFire-systemet, ett marintorn beväpnat med den fransk-brittiska 40 CTA 40 mm kanonen med teleskoperad ammunition som redan utrustar EBRC Jaguar pansarfordon, och därmed spelar rollen som CIWS för att Marinens fartyg. Medan den slutliga versionen av RapidFire presenterades på Euronaval 2022-mässan, är det tydligt att det nya franska CIWS verkligen erbjuder mycket lovande prestanda, både för att skydda andra linjens enheter och för att förstärka överlevnadsförmågan hos stora ytenheter.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | CIWS och SHORAD | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna