Inför Fincantieri drar Naval Group återigen FDI i Grekland

Moderniseringen av den grekiska ytflottan är ett kritiskt ämne för Aten. För drygt ett år sedan tillkännagav de grekiska myndigheterna beställningen av 3 FDI-fregatter från French Naval Group med detta i åtanke, samt starten av en konsultation för lokal konstruktion av 6 korvetter med anti-ubåtskapacitet. . På grund av det försvarsavtal som undertecknades mellan Paris och Aten samtidigt med ordern om utländska direktinvesteringar och Rafale, ansåg många att Gowind 2500 från Naval Group var den stora favoriten i den här tävlingen, speciellt eftersom den franska korvetten erbjuder utmärkt valuta för pengarna och avancerade anti-ubåtskrigföring. Men det var utan att räkna med Italien, som erbjöd Aten den lokala konstruktionen av sina korvetter av "Doha"-klass som redan sålts till Qatar, och som, till skillnad från de franska Gowinds, också kan placera ut mark-till-luft-missilen på Aster medeldistans. som fördelaktiga finansieringslösningar.

Sedan dess har de två industrimännen mångdubblat erbjudandena och förslagen, Fincantieri satsade på de ekonomiska aspekterna genom att föreslå att förvärva ett grekiskt varv för att bygga korvetterna, men också genom att lova Aten att bygga alla fartyg som exporteras. på detta varv, på grund av den tunga industriell belastning av sin egen infrastruktur i Italien. När det gäller French Naval Group framhöll den den perfekta komplementariteten hos Gowind 2500 med de 3 FDI som redan beställts, och vars konstruktion av den första enheten redan har påbörjats i Lorient, medan tillverkaren utnyttjade Euronavale-mässan 2022 för att signera många industriella samarbetsavtal med grekiska partner inom detta program. Skiljeförfarandet i Aten, som ursprungligen tillkännagavs för september månad, har skjutits upp till slutet av sommaren av budgetskäl. Budgeten på 2 miljarder euro som planerades för att finansiera detta program hade under tiden minskat med 500 miljoner euro för moderniseringen av den grekiska flottans fyra Meko HN-fregatter, vilket tvingade de två franska och italienska tillverkarna att ändra sina erbjudanden, för ett beslut meddelat i början av 4.

läggning i torrdocka i det första blocket av den första fregatten 6973383 Militära allianser | Försvarsanalys | Militära marinkonstruktioner
Det första blocket av den första grekiska FDI lades i slutet av oktober i Lorient, knappt ett år efter undertecknandet av kontraktet mellan Paris och Aten

I detta ämne verkar det som att Naval Group har valt en originell strategi för att motverka det italienska erbjudandet. I stället för att föreslå ett homotetiskt reducerat erbjudande för att täcka endast 4 Gowind 2500-tal, som Fincantieri gjorde, skulle den franska flottgruppen ha, enligt den grekiska pressen, åtog sig att förlita sig på alternativet från Aten angående en fjärde FDI-fregatt, samt på 2 Gowind 2500 tillverkade lokalt, allt för 1,5 miljarder euro. Att ersätta två korvetter med en FDI har dock en god chans att övertyga Hellenic Amiralty, den nya franska fregatten som erbjuder kapacitet och prestanda som är mycket överlägsen två korvetter, båda inom luftvärnsfältet med 32 Aster 30-missiler med lång räckvidd, än inom anti-ubåtskrigföringen, fartygets favoritfält, som inte utsätts för någon konkurrens i Europa. Men det mervärde som en fjärde FDI erbjuder för den grekiska flottan går långt utöver omfattningen av fartygets kapacitet och den beväpning som bärs.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Alliances militaires | Analyses Défense | Constructions Navales militaires

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna