Det finns verkligen en kommersiell nisch för en efterträdare till Mirage 2000!

Den 10 mars 1978 lyfte för första gången prototypen av Mirage 2000. Flygplanet var avsett att ersätta flygvapnets Mirage III/V och IV och blev en obestridlig framgång, både ur teknisk synvinkel och operativt och kommersiella, med 601 tillverkade flygplan, varav hälften dedikerade till export till 8 internationella flygvapen.

Det är också så ur en teknisk och operativ synvinkel, "2000" är det första flygplanet som kombinerar prestandan hos Delta-vingen som gjorde framgången för Mirage III, med elektriska flygkontroller och avancerade höglyftsanordningar, vilket ger mycket hög prestanda till detta enmotoriga flygplan som av många anses vara den enda konkurrenten till den berömda F-16.

Faktum är att, precis som det amerikanska planet, representerar Mirage 2000 fortfarande den väpnade näven för många väpnade styrkor idag, nästan 45 år efter sin första flygning, och anses fortfarande vara den bästa jaktplanen i tjänst i Grekland, men även i Indien. av piloterna själva, åtminstone fram till ankomsten av hans utpekade efterträdare, den Rafale.

Skälen till framgången med Mirage 2000

Den franska jaktplanen, som var mindre än 15 meter lång med ett vingspann på 10 meter, förlitade sig på en utmärkt ny turbojetmotor från SNECMA, M53, som utvecklade 6,8 ton torr dragkraft och nästan 10 ton med efterbrännare, för en massa på endast 7 600 kg tom .

Denna motor erbjuder flygplanet enastående prestanda, med en maxhastighet på Mach 2.2 på hög höjd och Mach 1,2 på låg höjd, men också vad gäller klättringshastighet med mer än 18 000 m/minut i havsnivå.

Dessutom ger dess deltavinge den utmärkt lyft och manövrerbarhet, speciellt vid medelhög och hög hastighet. Och om dess inbyggda elektronik tog längre tid än flygkroppen att nå mognad, var Mirage 2000 ändå i nivå med F-16 på detta område från slutet av 80-talet, särskilt eftersom den kunde förlita sig på ny ammunition, också mycket effektiv, såsom MICA luft-luft-missilen.

Förutom att dess prestanda gör det möjligt för den att konkurrera med majoriteten av moderna stridsflygplan, inklusive några mycket tyngre och dyrare, Mirage 2000 förberedde perfekt marken för Rafale. Således har Egypten, men även Qatar, Indien, Grekland och Förenade Arabemiraten valt Dassault Aviations flaggskepp att ta över från deras tappra 2000.

Men om Rafale uppmanas att ersätta Mirage 2000 inom dessa flygvapen, men detta innebär inte slutet på spelet för det franska enmotoriga flygplanet. Det verkar faktiskt som om det finns en betydande internationell efterfrågan på att skaffa begagnade flygplan, särskilt för flottorna i Förenade Arabemiraten, men också i Qatar.

En attraktionskraft som fortfarande lever, än idag

sålunda, Marocko planerar att utrusta sig med ett trettiotal Emirati Mirage 2000-9, medan färsk information nämner det möjliga förvärvet av Mirage 2000 EDA och DDA från Qatar Air Force av Indonesien som en övergångslösning att ersätta dess Su-27 och Su-30 som fortfarande är i drift, i avvaktan på ökningen av flottans kraft Rafale.

När det gäller Grekland, Indien, Taiwan och Egypten verkar alla vara fast beslutna att göra det anställa sin flotta från 2000 till slutet av sin potential, eftersom flygplanet fortfarande visar sig vara effektivt och effektivt, särskilt när det gäller avlyssning och flygöverlägsenhetsuppdrag.

Rafale Mirage2000 qatar e1625759333293 Jaktflygplan | Försvarsanalys | Militärt flygplanskonstruktion
Qatari Mirage 2000 kan förvärvas av Indonesien som en övergångslösning i väntan på ankomsten av en ny generation stridsflygplan som Rafale och KF-21.

Den uppenbara attraktionskraften hos denna enhet på den internationella scenen visar, om det vore nödvändigt, att det verkligen finns en betydande marknad för vad som rör ett enmotorigt jaktplan med hög prestanda, men ekonomiskt att köpa och att använda, liksom Mirage. 2000, F-16 eller JAS-39. Det är dessutom detta som flera nya program är på väg mot, som t.ex den sydkoreanska KF-21 Boramae, den turkiska TFX eller den indiska Tejas Mk2.

Spetsområdet för Dassault och den franska flygtekniken BITD

Denna nisch har dock varit just den franska flygindustrins spetskompetens sedan slutet av 50-talet, och ankomsten av Mirage III, ett flygplan som, genom att amerikanska analytiker erkände vid den tiden, erbjöd prestanda jämförbara med den för amerikanska enheter som ofta är mycket tyngre och dyrare.

Det är dessutom denna observation som fick det amerikanska flygvapnet att ge efter för Fighter Mafia för att designa F-16, där dess generaler utan att tveka gynnade F-15 och F-111 i början av 70-talet.

Men varken Rafale, som utvecklas i kategorin medelstora fighters som F/A-18 och Typhoon, och inte heller dess efterträdare NGF som härrör från det hypotetiska FCAS-programmet, som kommer att utvecklas utan minsta tvivel i kategorin tunga stridsflygplan (över 30 ton) om vi bedömer efter dess dimensioner och ambitioner, erbjuder någon respons på denna marknad.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Fighter Aviation | Försvarsanalys | Militärt flygplanskonstruktion

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

4 Kommentarer

  1. […] Den 10 mars 1978 lyfte prototypen av Mirage 2000 för första gången. Avsikten att ersätta flygvapnets Mirage III/V och IV var flygplanet en obestridlig framgång, både ur synvinkel kommersiellt med 601 tillverkade flygplan, varav hälften var dedikerade till export till 8 internationella flygvapen, men också ur en teknisk och operativ synvinkel, "2000" var det första flygplanet som kombinerade prestanda från Delta-vingen som gjorde succén av Mirage III, och kombinationen av elektriska flygkontroller och avancerade höglyftsanordningar, som erbjuder mycket betydande prestanda till detta enmotoriga flygplan som av många anses vara den enda konkurrenten till den berömda amerikanska F-16. Faktum är att, precis som det amerikanska planet, representerar Mirage 2000 fortfarande idag den väpnade näven för många väpnade styrkor nästan 45 år efter sin första flygning, och fortfarande anses vara den bästa jaktplanen i tjänst i Grekland, men även i Indien, enligt åsikten piloterna själva, åtminstone fram till ankomsten av hans utsedda efterträdare, den Rafale. Mindre än 15 meter lång och 10 meter bred, litade det franska jaktplanet på en utmärkt ny turbojet från SNECMA, M53, som utvecklade 6,8 ton torr dragkraft och nästan 10 ton med efterbrännare, för en massa på endast 7600 2.2 kg tomt, vilket gav flygplanet mycket hög prestanda, med en maxhastighet på Mach 1,2 på hög höjd och Mach 18.000 på låg höjd, men också vad gäller uppstigningshastighet med mer än 2000 16 m/minut vid havsnivån.Dessutom gav dess deltavinge den utmärkt lyftkraft och stor manövrerbarhet, särskilt vid medelhög och hög hastighet, och om dess ombordelektronik tog längre tid att uppnå önskad prestanda, var Mirage 80 i paritet med F-XNUMX på detta område från slutet av XNUMX-talet, särskilt eftersom den kunde förlita sig på ny ammunition som också var mycket effektiv, som MICA-luft-till-luft-missilen. LÄS MER. […]

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna