Kommer Kina att öka sitt stöd för Ryssland inför Ukraina?

Sedan början av den ryska offensiven i Ukraina den 24 februari har de kinesiska myndigheterna upprätthållit en hållning av välvillig neutralitet gentemot Ryssland. I enlighet med officiella kinesiska ståndpunkter på den internationella scenen har Peking upprepade gånger krävt respekt för staternas gränser och territoriella integritet, såväl som för en förhandlingslösning. Med anledning av det kinesiska kommunistpartiets 5:e kongress, som bekräftade Xi Jinpings grepp om partiet och därmed landet, hårdnade dock den senare avsevärt sin diskurs gentemot USA och västvärlden som helhet, särskilt i ämnet Taiwan, och tillkännagav att en oöverträffad ansträngning skulle göras av landet för att modernisera Folkets befrielsearmé inom de kommande XNUMX åren (längden på presidentperioden i Kina), vilket skulle utgöra ett förnyat och accentuerat hot på den autonoma ön hävdade av Peking som historiskt företräde. Och enligt uttalandet från den kinesiske utrikesministern Wang Yi, som svar på det gratulationsmeddelande som Vladimir Putin skickade till sin motsvarighet Xi Jinping i samband med att han valdes till en tredje mandatperiod, verkar det som att Peking har begått en utveckling av sina positioner till förmån för ett närmande till Moskva, inklusive i det mycket omtvistade området av kriget i Ukraina.

Enligt uttalandet, och efter de sedvanliga formlerna för att glorifiera den kinesiske presidenten, förklarar Wang Yi att Kina starkt kommer att stödja det kinesisk-ryska partnerskapet, men också Moskvas initiativ som syftar till att " övervinna svårigheter, eliminera oroligheter, uppnå strategiska utvecklingsmål och ytterligare etablera Rysslands status som stormakt på den internationella arenan.". Och lägg till " Det är Kinas och Rysslands legitima rätt att uppnå sin egen utveckling och vitalisering, vilket helt överensstämmer med tidens utvecklingstrend. Varje försök att blockera Kinas och Rysslands framsteg kommer aldrig att lyckas.", vilket uppenbarligen skapar en direkt parallell mellan ryska territoriella anspråk i Ukraina och Pekings anspråk på Taiwan, och de facto bryta med den hållning som hittills följts av kinesisk diplomati.

XI Jinping XX:e CPC-kongressens militära allianser | Försvarsanalys | Rysk-ukrainska konflikten
CPC:s XX:e kongress tillät XI Jinping att kontrollera partiets alla beslutsfattande organ och starta en stor ansträngning för att modernisera People's Liberation Army

Faktum är att motsättningarna i den kinesiska ståndpunkten till stor del har understrukits av den ryska aggressionen mot Ukraina. Faktiskt, officiellt vägrar Peking varje omdefiniering av internationella gränser och kräver att de olika territorierna ska lösas genom förhandlingar. Å andra sidan ställs denna ståndpunkt åt sidan när det gäller kinesiska ambitioner, vare sig det gäller Sydkinesiska havet, men också om Taiwan, där Peking envist vägrar till exempel att Taipei kan organisera en självbestämmande folkomröstning, detta utgör en casus belli för de kinesiska myndigheterna som skulle leda till att en militär operation omedelbart utlöses. Denna hållning är uppenbarligen oförenlig med de ryska aktionerna i Ukraina, de senare har inte bara genomfört en militär erövringsoperation, utan också motiverat de territoriella vinsterna genom folkomröstningar, förvisso konstlade, men folkomröstningar ändå. Men för Peking är det också absolut nödvändigt att Moskva går, om inte segrande ur detta krig, i alla fall genom att motivera åtminstone territoriella vinster och ett strategiskt drag. Och det verkar som om denna sista aspekt har tagit företräde framför traditionella kinesiska offentliga ståndpunkter.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam.

Meta-Defense firar 5-årsjubileum!

LOGO meta försvar 114 Militära allianser | Försvarsanalys | Rysk-ukrainska konflikten

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnemang, med kod Metanniv24, jusqu'au Endast 21 maj !

Erbjudandet gäller från 10 till 21 maj för onlineprenumeration av en ny Classic eller Premium, års- eller veckoprenumeration på Meta-Defense webbplats.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna