Den sydkoreanska flottan tar på sig en utökad strategisk roll inför det växande nordkoreanska kärnvapenhotet

Inför ankomsten av nya nordkoreanska kärnkraftsvektorer utrustar den sydkoreanska flottan sig med första anfallsförmåga mot land för att fullt ut kunna ta sin plats i den 3-axliga doktrinen som säkerställer strategisk balans mot Pyongyang.

Fram till slutet av 2010-talet bestod hotet från Nordkoreas strategiska system huvudsakligen av ballistiska yta-till-yta-missiler med kärnkraft, med kortdistanssystem från SCUD-familjen, sedan, från början av 2000-talet, utseende av rent nationella fakturasystem, som t.ex Hwasong-7 eller Nodong-1 ballistiska medeldistansmissil.

Från andra hälften av 2010-talet har nya högpresterande inhemska system testats av Pyongyang, om semi-ballistiska ballistiska missiler som KN-17, interkontinentala missiler som Hwasong-14, och till och med medelföränderliga ballistiska missiler och missiler med KN-23 hypersoniska glidflygplan, liksom nya kryssningsmissilmodeller.

Samtidigt åtog sig den nordkoreanska flottan att utrusta sig meden ny ubåtsklass härledd från den sovjetiska Romeo-klassen och betecknad Sinpo-klassen, kapabel att implementera ballistiska missiler med en förändring av medium SLBM, vilket utgör ett nytt hot mot sin granne, och framför allt att undergräva "3-axliga"-doktrinen som implementerats av Seoul.

I själva verket, för att möta kärnvapenhotet från Pyongyang, har de sydkoreanska väpnade styrkorna utvecklat en doktrin som kan begränsa det, strukturerad kring tre kompletterande komponenter: användningen av förebyggande angrepp mot Sydkoreas kärnkraftsanläggningar och kapacitet i norr, så snart som hotet av kärnvapenattack anses vara nära förestående, avlyssning av kärnkraftsvektorer tack vare ett stort nätverk av detektions- och avlyssningssystem med antiballistisk förmåga, och en uppsättning massiva konventionella anfall för att halshugga motståndarens kapacitetsledning, kommunikation och logistik.

I detta sammanhang har uppkomsten av nya hot, i synnerhet nordkoreanska ubåtar som kan implementera kärnvapenkapabla ballistiska vapen, naturligtvis förändrat hotets topologi, till vilken den djupgående omvandlingen som påverkar den sydkoreanska flottan, i synnerhet genom att ge den en ny roll i "3-axlar"-doktrinen.

Den sydkoreanska flottan har skaffat fartyg utrustade med antiballistiska missiler för att förtäta landets anti-missilsköld
Lansering av jagaren Jeongjo le Grand i juli 2022, det första fartyget i den andra omgången av KDX-programmet, utrustat med antiballistiska möjligheter med SM-3 Block1B-missilen och SPY-1D(v)-radarn

För att uppnå detta har den sydkoreanska flottan påbörjat en stor ansträngning för att skaffa en stor flotta av autonoma system, inklusive marina drönare på ytan och under vattnet, såväl som flygdrönare.

Således, om idag autonoma system, såsom ASWUUV-undervattensdrönaren för anti-ubåtskrigföring som utvecklats sedan 2017, endast representerar 1 % av utrustningen anpassad av landets flotta, är målet att nå 9 % till 2025, nästan 30 % till 2030 och ett slutligt mål på cirka 45 % i början av 2040-talet.

Deras funktion blir just att hålla Nordkoreas flotta kapacitet under permanent kontroll, och i synnerhet att med kort varsel kunna spåra och därför förstöra fartyg och ubåtar utrustade med kärnvapenkapabla system, vilka dessa är ubåtar beväpnade med SLBM-missiler eller korvetter och fregatter potentiellt utrustade med kryssningsmissiler, och därmed tillfredsställa den första av doktrinens aspekter. Men den sydkoreanska flottans roll kommer inte att sluta där.

Den kommer faktiskt snart att ta emot, under det kommande året, den första av tre jagare av Jeongjo the Great-klassen, en utveckling av den stora luftvärnsförstöraren av Sejong the Great-klassen, speciellt utformad för att möta den andra delen av " 3 axlar” doktrin.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militär planering och planer | Försvarsanalys | Amfibiskt överfall

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna