Kinesiska ubåtar snart utrustade med litiumjonbatterier?

Enligt kinesisk press skulle de kinesiska ubåtarna av typen 039A Yuan snart kunna utrustas med litiumjonbatterier, vilket skulle ge dem ökad prestanda, även bortom den första raden av öar som omger landet.

I händelse avmilitära insatser mot Taiwan för att ta kontroll över den autonoma ön sedan 1949, skulle den kinesiska flottans ubåtsflotta uppmanas att spela en strategisk roll, särskilt genom att hålla i schack alla amerikanska och allierade flottor som kunde komma för att stödja Taipei.

Faktum är att i avsaknad av ett tillräckligt antal hangarfartyg och tankflygplan för att säkerställa en marin- och luftblockad som kan bekämpa västmakten, skulle det vara upp till den kinesiska marinens ubåtar att upptäcka och designa målen Kinesiska långväga anti-skeppssystem, som DF-21D och DF-26, men också för att styra eventuella attacker utförda av kinesiska långdistansbombplan.

Den kinesiska flottan kan dock hittills bara förlita sig på 6 Typ 09-III Shang och Shang-G klass kärnvapenattackubåtar, och måste därför främst förlita sig på sin flotta av konventionellt drivna ubåtar för att utföra detta uppdrag.

De fyrtio moderna konventionella attackubåtarna av Song- och Yuan-klasserna, liksom de tio ryskt designade Kilo- och Improved Kilo-dänkbara undervattensbåtarna, i tjänst med de kinesiska flottorna, erbjuder prestanda som är långt ifrån försumbar när det gäller oro mot fartyg och anti-fartyg -ubåtskrigföring nära den kinesiska kusten och i närliggande hav, såsom Sydkinesiska havet

Dessa fartyg lider dock av låg autonomi och dykenergikapacitet för att utföra förbudsuppdrag på öppet hav, såsom de som skulle vara nödvändiga för att hålla den allierade flottan och dess kohort av kärnvapenattackubåtar på avstånd. eskort som passar perfekt för deras uppdrag.

Även tjugotalet Typ 039A Yuan-klass, som har ett AIP (Air Independent Propulsion) system som härrör från Stirling-systemet, och därför en utökad dykautonomi så länge de håller en låg hastighet, skulle vara kraftigt missgynnade mot västerländska och särskilt amerikanska SSN:er i en sådan situation. eftersom de ska till ytan för att ladda batterierna och bara utvecklas i låg hastighet under dykning.

Kinesiska typ 09-III kärnkraftsdrivna ubåtar
Den kinesiska marinen har för närvarande endast 6 moderna SSN Typ 09-III av Shang- och Shang-G-klasserna

Inom detta område kan ny teknik som ärvts från den kinesiska bilindustrin snart bli en spelomvandlare för Peking och dess flotta. Faktiskt, enligt Hong Kong-webbplatsen (och nu mycket nära Peking) Södra Kinas morgonpost, kan den kinesiska marinen snart börja installera litiumjonbatterier ombord på sina konventionellt drivna ubåtar, istället för de traditionella blybatterier som använts i nästan ett sekel ombord på ubåtar.

För detta skulle den kinesiska generalstaben ha för avsikt att förlita sig på de framsteg som gjorts på detta område av den kinesiska bilindustrin, som har blivit världsledande inom elbilar, och med avancerad expertis inom litiumjonbatterier. Ursprungligen utvecklade för mobil utrustning som smartphones och surfplattor med pekskärm, har litiumjonbatterier sedan erövrat elbilsmarknaden.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Ubåtsflotta | Air Independent Propulsion AIP | Försvarsanalys

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna