Frankrike demonstrerar prestandan hos A330 MRTT i Indien under Garuda 22-övningen

Stora internationella militärövningar är en möjlighet att dela med sig av kunskap och erfarenhet från deltagande arméer och att förbättra styrkornas interoperabilitet. Det är också möjligheten, ibland, att presentera en eller flera militära utrustningar, särskilt när vi vet att partnern genomför konsultationer inom detta område. Det är därför inte förvånande att flyg- och rymdstyrkan skickade till Indien, under Garuda 2022-övningen som hölls från 26 oktober till 12 november 2022 på den indiska flygbasen Jodhpur, utöver 5 plan Rafale och 130 flygare, ett A330 MRTT Phoenix tankerflygplan, Indien är engagerat i en omfattande konsultation för att förvärva 6 av dessa flygplan för att modernisera och utöka sin lufttankningskapacitet som för närvarande består av endast 6 IL-78 MKI för en flotta på mer än 540 stridsplan, där Frankrike till exempel planerar att sätta upp 15 Phoenix för 225 till 250 stridsplan, inklusive National Navy.

Om de övningar som genomfördes av de två ländernas piloter och flygplan gjorde det möjligt att fördjupa den ömsesidiga förståelsen för varandras procedurer, vilket var fallet under de 6 tidigare iterationerna som hölls omväxlande i Indien och Frankrike, så är Garuda 22-övningen särskilt för att hedra prestanda för MRTT, som kan leverera båda Rafale, västerntillverkade Mirage 2000 och indiska Jaguars, rysktillverkade Su-30 MKIs och lokaltillverkade Tejas Mk1s, medan 30 flygplan deltog i övningen i år. Och uppenbarligen gjordes allt för att övertyga New Delhi om intresset av att förvärva det europeiska återförsörjningsfartyget, inklusive genom att resa från Frankrike till Indien tillsammans med de 5 Rafale, i en upprepning av leveranserna av Rafale Indianer som återigen demonstrerade prestandan för paret som bildades av de två enheterna för långdistansprojektion. Phoenix är i själva verket ett särskilt mångsidigt flygplan, som kan spela rollen som en tankare under flygning med en bränslekapacitet på 110 ton, samt användas för godstransporter eller till och med medicinsk transport, med en kapacitetsutrymning på 130 bårar, samt att sammansätta dessa kapaciteter, genom att samtidigt säkerställa bränslepåfyllning av jaktplanen under flygning och transport av de tekniska team och material som behövs för uppdraget.

Garuda 2022 rafale tejas Su30mki försvarsanalys | Stridsflygplan | Tankflygplan
den Rafale French utvecklades tillsammans med olika modeller av stridsflygplan i tjänst inom IAF under Garuda 22-övningen, här en Tas Mk1 (förgrund) och en Su-30MKI (bakgrund)

För New Delhi är förvärvet av nya tankflygplan en sjöorm som började på 2000-talet. EADS (som sedan har blivit Airbus) vann den första tävlingen 2009 mot de ryska IL-78:orna, men denna ställdes in efter ett år mot en bakgrund av budgetspänningar, som ska återupptas kort därefter. 2013 påtvingade Airbus sig än en gång med A330 MRTT, och som tidigare skrevs kontraktet aldrig på och tävlingen avbröts 2016 denna gång kring omstruktureringen av den indiska försvarsinsatsen efter valet av Narendra Modi till premiärminister 2014 2020, inför det indiska flygvapnets enträgna krav att samtidigt möta Pakistan i väster och i nordost mot Kina, inleddes en ny konsultation utan att någon formell konkurrens faktiskt inleddes. Sedan dess har Frankrike multiplicerat initiativ för att försöka övertyga New Delhi om prestandan hos det europeiska flygplan som redan är i tjänst med 10 flygvapen, och även utvalt två gånger av IAF under efterföljande tävlingar, inklusive med hjälp av ursprungliga affärsförslag som en leasinglösning eller omvandling av en begagnad A330-200 till en MRTT-version för att minska kostnaderna.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam.

Meta-Defense firar 5-årsjubileum!

LOGO meta försvar 114 Analyserar försvar | Stridsflygplan | Tanker flygplan

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnemang, med koden Metanniv24

Erbjudandet gäller från 10 till 20 maj för onlineprenumeration av en ny Classic eller Premium, års- eller veckoprenumeration på Meta-Defense webbplats.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna