Finland formaliserar beställning på ytterligare 38 sydkoreanska K9 Thunder självgående vapen

Med mer än 850 artillerisystem i tjänst är den finska armén utan tvekan den som i Europa har den mest imponerande tätheten av eldkraft. Men majoriteten av dessa system, såsom H63 122 mm pistolen och H83 155 mm pistolen, är bogserade system, som är kända för att vara särskilt sårbara på ett modernt slagfält. Det räcker med att notera de jämförande förlusterna av amerikanska bogserade M777:or i Ukraina, gentemot självgående system som Caesar eller Pzh2000 för att vara övertygad om detta. Dessutom bestod 3 fjärdedelar av detta artilleri fortfarande, i mitten av 2010-talet, av system som förvärvats från Sovjetunionen, som var mindre effektiva och mindre precisa än deras västerländska motsvarigheter. För att övervinna denna svaghet beställde Helsingfors i mars 2017 48 sydkoreanska K9 Thunder självgående kanoner hämtade från de sydkoreanska arméernas arsenal för 160 miljoner dollar, med option på 48 ytterligare system.

Leveranser av begagnade sydkoreanska system skedde mellan 2017 och 2021, och gav snabbt tillfredsställelse för den finska militären. I oktober 2021 utnyttjade Helsingfors optionen på ytterligare 10 system, för ett belopp av 30 miljoner USD, varav 5 skulle levereras 2021, de 5 andra 2022. Början av den ryska aggressionen mot Ukraina, och kandidaturen till Nato, har förmodligen avslutat med att övertyga myndigheterna i Helsingfors, som just har lyft saldot av det planerade alternativet, det vill säga 38 ytterligare system, för ett belopp av 134 miljoner dollar, vilket kommer att föra den finska flottan till 96 K9, för ett land med endast 5,5 miljoner invånare med en armé bara 19.000 3.700 man i landtid, inklusive endast XNUMX XNUMX yrkessoldater.

finland Leopard2 Försvarsanalys | Artilleri | Konstruktion av pansarfordon
Den finska armén ställer upp 239 tunga stridsvagnar Leopard 2

Ankomsten av K9 har avsevärt förbättrat prestandan hos det finska självgående artilleriet, som fram till dess förlitade sig på 74 2S1 Gvozdika 122 mm och av sovjetisk tillverkning, som togs i bruk i början av 70-talet. eld på 2 granater per minut, med en maximal räckvidd på 1 km, kan den sydkoreanska K2 Thunder utan ansträngning upprätthålla en eldhastighet på 20 till 9 granater per minut tack vare dess automatiska lastningssystem, med en räckvidd på 6 km, som kan till och med överstiga 8 km med snäckor med extra framdrivning. Dessutom visar det sig att det sydkoreanska systemet är mycket mer exakt än sina sovjetiska motsvarigheter, särskilt tack vare den förbjudna TALIN-centralen, användningen av GPS-positionering och en mycket kraftfull avfyrningsdator, som sätter den på samma nivå som den bästa Västerländska system som franska Caesar eller tyska Pzh40. Dessutom är K50 både mycket mobil, med breda spår som drivs av en 2000 hk turbodieselmotor som ger den ett anmärkningsvärt effekt-till-vikt-förhållande på 9 hk per ton, inklusive på lerig eller snöig mark, men den är också bra skyddad mot handeldvapen och artillerisplitter.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Artilleri | Konstruktion av pansarfordon

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna