Kina har utvecklat en motor som kan nå Mach 9 med flygbränsle

Hypersoniska hastigheter har under flera år varit ett prioriterat forskningsområde för alla världens stora arméer. Tillkännagivandet, 2017, om ibruktagandet av den ryska hypersoniska luftburna missilen Kinzhal, och några månader senare, av det hypersoniska glidflygplanet Avangard, fick effekten av en elektrisk stöt i väst som i världen, samtidigt sominget existerande anti-missilsystem var då kapabelt att motsätta vektorer som rörde sig med sådana hastigheter och kapabla att manövrera. Sedan dess har vi sett en explosion när det gäller programmet, USA, européerna, kineserna och indianerna har alla aviserat betydande framsteg på detta område. Flera hypersoniska system är redan i drift, t.ex Kinzhal och Tzirkon Ryska, eller Kinesisk DF-17, medan de amerikanska systemen ska börja användas från 2024.

För att uppnå dessa hastigheter över Mach 5 och bibehålla manövreringsförmåga, själva definitionen av ett hypersoniskt vapen, används två framdrivningsteknologier. Den första, och den mest klassiska, bygger på en kraftfull raketmotor och en ballistisk eller semi-ballistisk bana, som för den ryska Kinzhal som härrör från Iskander-M ballistiska kortdistansmissilen, eller Kinas nya YJ-21 luftburna missil presenterades för första gången på den senaste Zhuhai-mässan. Det andra alternativet bygger på användningen av en aerob motor, det vill säga att använda atmosfärisk luft som förbränning. Tyvärr kan en traditionell motor inte arbeta över en hastighet som närmar sig Mach 3, eftersom hastigheten på luftflödet i den måste förbli subsonisk för att kontrollera förbränningen av bränslet. Ett alternativ uppstod genom Scramjet, en turbojet som kan bromsa och kyla atmosfärisk luft och kontrollera förbränningen vid överljudshastigheter men under Mach 2, vilket gör att den kan arbeta i hastigheter över Mach 5.

17-årsjubileum DF70 missilförsvarsanalyser | Hypersoniska vapen och missiler | Aeromotorer
I oktober 2019 presenterade People's Liberation Army sin DF17 hypersoniska missil för första gången, toppad med ett hypersoniskt glidflygplan. Till skillnad från Ryssland presenterar Kina aldrig utrustning som inte redan är i drift och i tjänst under sina (sällsynta) militärparader.

Scramjet, eller superstatoreaktor, används idag av den ryska hypersoniska anti-skeppsmissilen Tzirkon, och flera länder arbetar aktivt med att utveckla denna teknik för att utrusta sina kryssningsmissiler med den. Men en annan teknik dök upp för ungefär tio år sedan, för att möta den hypersoniska utmaningen, den med sneda detonationsmotorer, som ersätter den klassiska förbränningen av luft-bränsleblandningen, med en följd av detonationer av samma blandning, vilket genererar en avsevärt högre energiutsläpp, samtidigt som den är mindre känslig för luftens hastighet, vilket gör det möjligt att nå, teoretiskt, betydligt högre hastigheter än Scramjet, med en energiprestanda, därför en autonomi, mycket högre. Detta tillvägagångssätt är strängt taget inte nytt, den första enheten utrustad med en pulsad detonationsvågmotor som visade sin effektivitet 2008. tillkännagivandet från den kinesiska vetenskapsakademin, enligt vilken en sådan motor, driven av flygbränsle, skulle ha testats framgångsrikt i hypersonisk tunnel JF-12 i Peking, förtjänar särskild uppmärksamhet, särskilt eftersom kinesiska ingenjörer tillkännager att motorn skulle kunna nå en hastighet av Mach 9 .


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Hypersoniska vapen och missiler | Aeromotorer

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna