Kriget i Ukraina störde rysk militär programmering

Sedan 2012, Vladimir Putins återkomst till Kreml och Sergej Shoigus ankomst till försvarsministeriet, har rysk militär programmering, organiserad genom fleråriga program kallade GPV, varit kärnan i arbetet med att återuppbygga Moskvas arméer. . Den sista GPV, som startade 2017, var att tillåta de ryska arméerna att konsolidera sin digitala och tekniska makt över sina potentiella motståndare, med en årlig budget på 2.000 30 miljarder rubel, det vill säga XNUMX miljarder euro som ägnas varje år till förvärv av ny utrustning och modernisering av utrustning i drift. Sålunda, för knappt mer än ett år sedan, under den traditionella utvärderingen av de framsteg som gjorts på detta område, meddelade Sergei Choigou att från och med nu, de ryska arméerna hade mer än 70 % "modern" utrustning. Fakta i Ukraina har dock i hög grad nyanserat den ryske ministerns uttalanden.

Faktum är att på grundval av visuellt bekräftad förstörelse av rysk utrustning sedan starten av den särskilda militära operationen i Ukraina, verkar det som att hälften av de stridsvagnar som förstördes, skadades eller tillfångatogs var icke-moderniserade sovjetiska modeller, såsom T-72A/B/B-Obr1989, T-80BV eller de olika förlorade T-62/64:orna. Detsamma gäller bepansrade infanteristridsfordon, 80 % av förlusterna representerades av omoderniserade BMP-1 eller 2, eller artillerisystem, för vilka 90 % av de förlorade systemen ärvdes från sovjettiden. Faktum är att andelen 70% av modern utrustning faktiskt observeras, i förlusterna, endast för flygplan, fartyg och luftvärnsförsvar och elektroniska krigföringssystem. Hur det än må vara, inför de fruktansvärda förlusterna som till stor del har skadat de ryska arméernas kapacitet, Kreml meddelade i början av november att man hade upphävt den nuvarande GPV, liksom det förberedande arbetet inför nästa GPV, att ta direkt kontroll över den ryska industriella försvarsinsatsen, och att koncentrera investeringar till ekonomisk, effektiv och snabbt producerad utrustning, i ett försök att möta utmaningen från väststödda ukrainska arméer .

ryska stridsvagnsförluster Analyserar försvaret | Stridsflygplan | Arméns budgetar och försvarsinsats
Endast hälften av de dokumenterade ryska stridsstridsvagnarna som förlorats i strid rör "moderna" pansarfordon i betydelsen rysk klassificering, långt ifrån de 70%+ som tillkännagavs för några månader sedan av Sergei Shoigu

Kremls beslut, dessutom påskyndat eftersom det borde träda i kraft före den 14 november, är vettigt med tanke på situationen. Medan de flesta av de ryska elitetrupperna förflyttades under de första månaderna av strid, avser Moskva nu att förlita sig på en defensiv strategi som samtidigt bygger på byggandet av ett stort nätverk av befästningar för att blockera den ukrainska framryckningen, och på massan som är ett resultat av nuvarande och framtida mobiliseringsinsatser att beväpna dessa försvar. Ryska soldater kan dock, på grund av snabb utbildning och brist på tidigare militär erfarenhet, inte effektivt använda moderna och högteknologiska vapen, särskilt eftersom dessa material inte tidigare har lyst med sin effektivitet, inte ens i händerna på vederbörligen utbildade soldater. Dessutom kämpar den ryska försvarsindustrin, utsatt för västerländska sanktioner, för att producera denna moderna utrustning, medan den till lägre kostnad kan producera igen utrustning från 70- och 80-talen, mindre effektiv men enklare och utan importerade komponenter.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Stridsflygplan | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna