Thales redo att möta de franska arméernas behov av SHORAD/CIWS

Flera kritiska svagheter drabbar de franska arméerna har varit detaljerade flera gånger på Meta-Defense. Som en del av utarbetandet av den militära programmeringslagen 2024-2030 verkar det, enligt information som har filtrerats in i det offentliga området, att flera av dem nu beaktas, med lösningar som planeras på relativt kort sikt. Detta är särskilt fallet för förmågan att förstöra fiendens luftvärnsförsvar och elektronisk krigföring för Rafale, stabschefen för flyg- och rymdstyrkan hade under sin utfrågning av nationalförsamlingens försvarskommitté meddelat att denna kapacitet, som ursprungligen planerades inom ramen för FCAS, skulle påskyndas inom ramen för nästa LPM . Detta är också fallet för SYLVER VERtical Launch System som beväpnar den franska marinens fregatter, varvid Naval Group har meddelat att arbete har utförts för att erbjuda större flexibilitet till systemet för att kunna bära olika missiler vid behov. När det gäller arméns stabschef tillkännagav han, i samma sammanhang som sin AAE-motsvarighet, att målet nu var att utrusta pansarfordon som Griffon och Jaguar, ett hårt dödande aktivt skyddssystem, medan man befinner sig i detta område , Thales och Nexter tillkännagav förra året utvecklingen av PROMETHEUS-systemet.

Det finns ett annat område där de franska arméerna är mycket utsatta, särskilt i händelse av ett högintensivt engagemang, det med nära luftvärns-, antimissil- och anti-drönarskydd, betecknat med akronymen SHORAD (Short Range Air- Defense) för landsystem och med förkortningen CIWS (Close-In Weapon System) för fartyg. I avsaknad av ett lufthot men också ett allvarligt hot av artilleri- eller kryssningsmissiltyp under engagemang under de senaste 25 åren, har denna förmåga länge ignorerats av de franska arméerna, dessutom utsatta för smärtsamma budgetmässiga skiljedomar i nästan 3 decennier. Kriget i Ukraina visade inte bara den avgörande rollen för denna typ av system för att skydda stridsstyrkor, utan också otillräckligheten hos konventionella luftvärns- och antimissilsystem för att motverka nya hot som strövande drönare, ammunition både billigt och lätt att implementera , samtidigt som de har en betydande potential för skada, särskilt mot civil infrastruktur.

Mamba Aster30 Analysförsvar | CIWS och SHORAD | Luftförsvar
SAMP/T Mamba-systemet, och dess marina motsvarighet PAAMS, erbjuder utmärkta avlyssningsmöjligheter på lång och medelhög räckvidd. Men det är inte känt för att avlyssna långsamma eller billiga hot, som drönare och raketer.

Hittills har de franska arméerna verkligen mycket effektiva medel för att skapa en luftförbuds-/skyddszon, med hjälp av Mamba- och PAAMS-systemen baserade på luftvärnsmissilen Aster 30 och en kryssningsmissil med god kapacitet med Aster 15, Crotale och Mistral-3. Dessa system är dock inte utformade för att motverka drönareattacker, själva missilen kostar mellan 3 och 10 gånger priset på sitt mål, och inte heller för att motverka massiva så kallade "saturation"-attacker, det vill säga för många för att effektivt kunna hanteras av denna typ av försvaret. Det saknas uppenbarligen ett system som kan säkerställa det nära och terminala försvaret av enheter eller kritisk infrastruktur, för att engagera och förstöra de hot som har undkommit lång- och medeldistansförsvaret, varför det, på grund av den märkbara skärpningen av spänningar är detta behov nu en prioritet för de franska arméerna inom ramen för nästa LPM. Och Thales-gruppen verkar helt redo att möta detta behov, både vad gäller operativ kapacitet och deadlines.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam.

Meta-Defense firar 5-årsjubileum!

LOGO meta försvar 114 Analyserar försvar | CIWS och SHORAD | Luftvärnsförsvar

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnemang, med kod Metanniv24, jusqu'au Endast 21 maj !

Erbjudandet gäller från 10 till 21 maj för onlineprenumeration av en ny Classic eller Premium, års- eller veckoprenumeration på Meta-Defense webbplats.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna