Den elektroniska krigföringsversionen av Typhoon för Luftwaffe mycket mindre ambitiös än väntat

tyfon ECR 1 e1639747633884

I mars i år bekräftade det tyska kansliet och försvarsministeriet den kommande ordern på 35 F-35A stridsflygplan från amerikanska Lockheed-Martin för att utföra kärnvapendelningsuppdrag inom ramen för Nato, för att ersätta Tornado tillägnad detta uppdrag sedan slutet av 80-talet inom Luftwaffe, samt cirka femton tyfoner, i en elektronisk krigföringsversion och undertryckande av fiendens luftvärnsförsvar, för att ersätta Typhoon ECR som fortfarande är i tjänst. Detta tillkännagivande gjordes inom ramen för kuvertet på 100 miljarder euro som tillkännagavs den 27 februari efter den ryska offensiven i Ukraina, och syftade till att avhjälpa de mest kritiska bristerna i Bundeswehr. Listan över program som skulle finansieras av denna budgetmässiga oväder var imponerande, allt från modernisering av pansarfordon till etablering av en antimissilsköld, inklusive stridsflygplan, tunga helikoptrar, ubåtar och ytterligare fregatter.

Sedan dess har bälgen fallit något över Rhen. Å ena sidan, nästan 10 månader efter tillkännagivandet, inget av de program som ska finansieras av det särskilda kuvertet har faktiskt lanserats, medan ökningen av försvarsbudgeten till mer än 2 % av Tysklands BNP, som också tillkännagavs den 27 februari, tycks ta mycket längre tid än väntat. Listan över program som ska finansieras har för sin del rensats bort från flera av dem, särskilt inom sjöfartsområdet, medan inflationen och verkligheten med högre kostnader än de som ursprungligen förväntades tvingar försvarsministeriet till smärtsamma skiljeförfaranden. Detta är fallet med den berömda Typhoon ECR, för att ersätta Tornado ECR, i synnerhet för att öppna vägen till F-35A beväpnad med NATO B61 kärnvapenbomb, genom att förstöra luftvärnsförsvaret och blockera motståndarens radar.

F35A USAF
De 35 F-35A som Berlin har för avsikt att beställa från Washington kommer inte att ge upphov till någon direkt industriell kompensation, till förtret för den tyska försvarsflygindustrin.

I själva verket, där programmet ursprungligen skulle baseras på en specifik version av Typhoon och på den nya generationens elektroniska krigsföringsutrustning, kommer det faktiskt att baseras på befintliga Typhoons, och framför allt på störsändare och elektronisk krigföring som redan finns tillgängliga, för att minska kostnader och utvecklingstider. Det här tillkännagivandet är en stor besvikelse, både för Luftwaffe och för tyska industrimän, de förra väl medvetna om att tillägget av störsändare och anti-strålningsmissiler till Typhoon inte kommer att göra den till en elektronisk krigföringsanordning strängt taget, de senare ser FoU kontrakt flyger iväg vilket förmodligen i stort sett skulle ha varit återvinningsbart, särskilt på den internationella scenen.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklar med fullständig åtkomst är tillgängliga i avsnittet "Gratis artiklar". Flash-artiklar är öppna i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till analys- och sammanfattningsartiklarna i sin helhet. Artiklar i Arkiv (mer än två år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

- 15 % på ditt abonnemang Classic eller Premium (månadsvis eller årligen) med koden Tillbaka till skolan23
Endast fram till 30 september!


Dela artikeln:

Om du vill veta mer