Kommer Naval Group att återvända till den indiska ubåtstävlingen P75i?

1997 formaliserade New Delhi beställningen av 6 konventionellt drivna ubåtar från DCNS Scorpene-modellen, som sedan har blivit Naval Group. Den första dränkbara båten, INS Kalvari, som kommer att ge sitt namn till den kommande klassen, togs i bruk 2017, vilket gav ett betydande operativt mervärde till den indiska flottan. Under 2014 åtog sig de indiska myndigheterna att lansera ett nytt program, återigen för 6 attackubåtar, men denna gång utrustad med ett aerobt framdrivningssystem, eller AIP för Air Independent Propulsion. Efter en första begäran om information 2014, sedan en andra 2017, 5 designkontor valdes ut att delta i tävlingen : den tyska TKMS med Type 214, den spanska Navantia med S-80, den sydkoreanska DSME med Dosan Aah Changho, den ryska Rubin med Lada-klassen och den franska Naval Group med en variant av Barracuda.

Men snabbt kommer kraven i de indiska specifikationerna, och i synnerhet den skyldighet som görs till AIP-systemet att utrusta fartygen för att redan vara i tjänst, TKMS, Navantia, Rubin och Naval Group att kasta in handduken, vilket endast lämnar Sydkoreas Daewoo Shilling and Maritime Service i strid. Eftersom konkurrenssituationen med en enda konkurrent var mycket otillfredsställande för New Delhi, tillkännagav de indiska myndigheterna nästa revidering av specifikationerna, för att tillåta andra tillverkare att delta i tävlingen, och sköt upp gränsen för att lämna anbud till december 2022. För närvarande fanns det dock inget som tydde på att Naval Group hade för avsikt att gå med i tävlingen igen, särskilt eftersom ingen Barracuda är under uppbyggnad, förutom de kärnkraftsdrivna versionerna av Suffren-klassen.

INS Kalvari Air Independent Propulsion AIP | Försvarsanalys | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden
INS Kalvari togs i drift i december 2017

Mais en nyligen indiskretion som gjorts till den indiska pressen verkar tyda på att Naval Group, långt ifrån att ha kastat in handduken, fortfarande skulle vara aktiv i P75i-tävlingen, till den grad att hävda vissa exklusiva tekniska argument bortom själva programmet. I själva verket, enligt sajten idrw.org, har Naval Group erbjudit Indien en överföring av teknik kring Pump-jet för det indiska kärnvapenattackubåtsprogram som för närvarande utformas. Pump-jet (i huvudillustrationen) är en kanalpropeller som utrustar Le Triomphant-klassens nukleära ballistiska missilubåtar och den nya klassen av Suffren-atomattackubåtar, vilket gör att fartyg kan utvecklas mycket snabbare utan att generera kavitation runt propellern, och därför mycket mer diskret, även i hög hastighet.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Air Independent Propulsion AIP | Försvarsanalys | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna