Har sammanslagningen av Tempest- och FX-programmen övertygat Tyskland att återlansera FCAS?

För några dagar sedan bekräftade Dassault Aviation att förhandlingarna med Airbus DS i ämnet industriell delning kring FCAS-programmet verkligen hade varit framgångsrika, och att programmet nu var redo att påbörja fas 1B av designen av demonstratorn. Även om detta tillkännagivande välkomnades som det borde vara av Paris, Berlin och Madrid, är det resultatet av en uppenbar uppmjukning av tyska ståndpunkter, som accepterade plötsligt de röda linjerna som dras av Dassault Aviation, särskilt när det gäller att styra den första pelaren, den som exakt måste designa NGF-jaktplanet och dess flygkontroller. Vid första anblicken kan man tro det politiska påtryckningar från de två regeringarna, och rustningsbyråerna på båda sidor om Rhen, var ursprunget till denna utveckling. Men den senaste tidens händelser har fört fram en annan hypotes, långt ifrån meningslös.

Under flera månader hade London och Rom faktiskt gjort en stor ansträngning för att sammanföra FCAS-programmet och stridsflygplanet Tempest, under FCAS och NGF, med FX-programmet utvecklat av Japan. Redan för några månader sedan hade avtal slutits om det japanska planets thruster, som skulle låna turbojetmotorn utvecklad av Rolls-Royce för Tempest, samt andra tekniska broar mellan de två programmen. Men under de senaste veckorna har en ny hypotes dykt upp som blir mer och mer pressande, sammanslagning av de två programmen gör japanska FX och italiensk-brittiska Tempest till samma enhet. Och medan Paris, Berlin och Madrid tillkännagav avtalet som tillåter FCAS att starta om, meddelade London, Rom och Tokyo, samma dag, att ett avtal skulle undertecknas snart, möjligen denna vecka, för sammanslagning av de två programmen FCAS och FX .

FX Tyskland | Försvarsanalys | Stridsflygplan
Japanska FX- och FCAS-program som sammanför Storbritannien och Italien kommer snart att slås samman

Men sedan det nästan samtidigt tillkännagivandet av lanseringen av FCAS- och FCAS-programmen 2017 har många röster, oavsett om det är inom Luftwaffe eller Bundestag, höjts till förmån för beklagar att programmet är vanligt, eller till och med för ett nytt partnerskap med Storbritannien och Italien, som var fallet för Tornado och Typhoonsnarare än med Frankrike. Denna hypotes uteslöts systematiskt officiellt av de tyska myndigheterna, Berlin ville inte bygga sin nya apparat med London efter Brexit, men även på den högsta nivån i staten nämndes regelbundet hypotesen om att Berlin skulle gå över till det italiensk-brittiska, om FCAS-programmet med Frankrike skulle kollapsa. Med andra ord, för Berlin var FCAS en perfekt plan B gentemot FCAS, och tillät tyska företag att vara i en stark position under förhandlingarna med sina franska motsvarigheter.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Tyskland | Försvarsanalys | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna