Den amerikanska armén väljer Bell V-280 Valor med tiltrotorer för att ersätta sina Black Hawks

Öka den taktiska transportkapaciteten med 50 %, samtidigt som den går dubbelt så snabbt och dubbelt så långt som en UH-60 Black-Hawk-helikopter, t.ex. de mer än ambitiösa specifikationerna för Futur Long Range Assault Aircraft-programmet, eller FLRAA, en av pelarna i Futur Vertical Lift-programmet som syftar till att ersätta, från andra hälften av det nuvarande decenniet, inte mindre än 4000 roterande vingar i tjänst inom den amerikanska armén, allt från OH-58 Kiowa-spaningen (pensionerad från tjänst i 2014) till CH-47 Chinook tunga helikopter, till AH-64 Apache attackhelikopter och UH-60 Black Hawk nyttohelikopter. FLRAA-programmet är det första som öppnar bollen, med tillkännagivandet som gjordes i går av den amerikanska armén om valet av V-280 Valor presenterat av Bell och Textron, och till nackdel för SB1 Defiant som presenterades av Sikorsky och Boeing.

Som du kan förvänta dig är V280 en enhet av superlativ. Om dess 15 meter långa cell är nära Black Hawks, har den nya enheten ingen relation till sin föregångare, särskilt tack vare dess två lutande rotorer 10,7 meter i diameter som drivs av två AE 1107F turboproppar som var och en levererar 5000 CV. På så sätt utsmyckad når Valor en marschfart på 280 knop, eller 520 km, och kan transportera 14 beväpnade soldater 1000 km bort, innan de återvänder till sin bas. Kombinationen av räckvidd och hastighet hos V-280 är kärnan i den amerikanska arméns vision för luftstrider under de kommande åren, att kunna operera nära luftrum som ifrågasätts av motståndarens luftförsvar.

MV 22 OSPREY försvarsanalys | Konstruktion av militärhelikoptrar | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden
V280:s förfader, V22 Osprey, är dock baserad på en helt annan tiltningsrotorteknologi som är mycket mer komplex att implementera och kontrollera.

Valet av V-280 framför Defiant är i sig knappast någon överraskning. Under prototypdesign- och utvärderingsfaserna var Bell-enheten regelbundet mycket mer avancerad än sin konkurrent, som stötte på många tekniska svårigheter som orsakade ytterligare utvecklingsförseningar. Medan de två orderna delgavs samtidigt 2013, gjorde V-280 sin första flygning den 17 december 2017, där SB1 Defiant inte lyfte för första gången förrän den 21 mars 2019, 14 månader senare, även om Valor hade redan genomfört de flesta av sina testflygningar och hade redan nått hastigheten 520 km/h i januari 2019. Dessutom planade Defiant ut, medan Valor loggade mer än 160 flygtimmar under det första året av sina tester. , under samma varaktighet, under ribban för 40 timmars flygning.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Analyses Défense | Construction d'Hélicoptères Militaires | Contrats et Appels d'offre Défense

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna