Turkiets sanktioner släpptes från den nya amerikanska försvarsbudgetpropositionen 2023

Sedan 2020, efter leveransen av S-400-system till Ryssland, har den amerikanska kongressen systematiskt integrerats i lagarna som styr de årliga amerikanska försvarsutgifterna, förbudet för den verkställande makten att häva de tekniska sanktionerna mot Ankara. Det var då en fråga om att begränsa kapaciteten att kringgå det veto som kongressen ställt av Trump-administrationen, som är ganska motvillig på detta område, och snarare benägen till mer flexibilitet gentemot Turkiet och dess president.RT Erdoğan. Samma bestämmelse ingick i National Defense Authorization Act 2022, medan Joe Bidens nya administration ville också att sanktionerna mot Ankara skulle hävas delvis, särskilt när det gäller förvärvet av 40 nya F-16 Vs och 80 kit för att konvertera en del av F-16 Block 52 från det turkiska flygvapnet till denna standard, till stort missnöje för RT Erdogan som flera gånger hotade att vända till andra partner, Ryssland citeras regelbundet i detta ämne.

Den ryska offensiven mot Ukraina från februari 2022 har dock avsevärt förändrat situationen på detta område. Inte heller att Ankara har ändrat sin mycket tvetydiga hållning gentemot Moskva, och stöder Ukraina militärt å ena sidan genom att leverera drönare och pansarfordon, men också tjänat som ett sätt att kringgå sanktioner på västerländska marknader för Moskva, oavsett om export av kolväten eller för leverans av viss kritisk teknik, särskilt när det gäller halvledare. Inte heller att president Erdogan har mildrat sina ambitioner, i Kaukasus, i Syrien och i Irak mot kurderna, eller ens i Egeiska havet, mot Grekland och Cypern. Men uppenbarligen, några argument förde till Capitolium, sedan som turkisk press välkomnar i dag, har klausulerna som hänvisar till amerikanska tekniska sanktioner försvunnit från nya NDAA som är föremål för ett tvåpartsavtal, och som snabbt måste röstas om av den amerikanska kongressen.

F16block70 grekland militära allianser | Försvarsanalys | Stridsflygplan
Grekland har beställt 84 raffinerade kit för att modernisera en del av sin F-16-flotta till F-16V-standard

Även om försvinnandet av dessa restriktioner kommer att göra det möjligt för den amerikanska verkställande makten att inleda förhandlingar med Ankara för att svara på kraven från de turkiska arméerna och industrimännen, i synnerhet när det gäller moderniseringen av stridsflottan, utgör detta inte på något sätt ett strikt upphävande av sanktioner. I själva verket, tillstånd för export av amerikanska vapen och försvarsteknologier förblir kongressens strikta privilegium, och ingenting säger att den här kommer att validera Ankaras krav, särskilt på kort sikt. Det är å andra sidan en större flexibilitet som erbjuds de amerikanska förhandlarna att inleda diskussioner med sina motparter i denna fråga, i synnerhet för att få vissa strikta eftergifter från Ankara, till exempel när det gäller Sveriges och Finlands anslutning till Nato. , eller angående implementeringen av S-400-batteriet som förvärvades av Ankara och levererades 2020 av Ryssland.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militära allianser | Försvarsanalys | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna