Lightning-Carrier lätta hangarfartygskoncept ansågs framgångsrikt av den amerikanska flottan under försök

Det lätta hangarfartygskonceptet tar fart med Lightning-Carrier-programmet inom den amerikanska flottan för att hantera den kinesiska marinens framväxt.

På höjden av den amerikanska ansträngningen för att återerövra Stillahavsöarna, radade den amerikanska flottan upp ett tjugotal tunga hangarfartyg av Essex-klass, dessa fartyg utgör den amerikanska sjöstridskåren för att motverka och förstöra den mäktiga japanska flottan. .

En stor del av det amerikanska sjöflygets uppdrag, i Stilla havet som i Atlanten, vare sig de eskorterade sjökonvojer eller stödde amfibiestyrkor under attacker, utfördes dock från 9 lätta lastfartyg av självständighetsklass och 50 eskortfartyg av Casablanca-klass. .

190 meter lång för en lastad deplacement på 15.000 35 ton använde de lätta hangarfartygen av Independence-klassen 28 Hellcat- och Avenger-flygplan, jämfört med 10.000 för Casablanca-klassens XNUMX XNUMX-tons eskortfartyg, för att hålla tillbaka luft, sjö och ubåtshot riktade mot konvojer eller avmonterade styrkor.

Det lätta hangarfartyget spelade en viktig roll under andra världskriget
Eskortfartygen av Casablanca-klassen (här USS Guadalcanal) spelade en avgörande roll i Stillahavskampanjen, men också i eskorten av konvojer i Atlanten

Med ankomsten av de första ombordade jetplanen i slutet av 40-talet reviderades hangarfartygens dimensioner snabbt uppåt, från 250 m och 30.000 300 ton för Essex-klassen, till 55.000 meter och XNUMX XNUMX ton för hangarfartygen halvvägsklassens tungviktare.

Utvecklingen av det lätta och medelstora hangarfartyget under det kalla kriget

När det gäller lätta hangarfartyg eller eskortfartyg lämnade de tjänsten, eftersom de var oförmögna att effektivt, på grund av deras begränsade tonnage, ta emot det nya flygplanet. På 60-talet hade den amerikanska flottan definitivt gjort sig av med den här typen av fartyg för att uteslutande utrusta sig med tunga hangarfartyg.

Frankrike och Storbritannien utvecklade å sin sida modeller av medelstora hangarfartyg med mindre dimensioner än amerikanska fartyg, men kapabla att implementera moderna fartygsburna jaktplan, med klasserna Clemenceau och Hermes, fartyg på 35.000 270 ton och XNUMX meter.

Hangarfartyget Clemenceau med Super Etendrad Alizes och Etendrad IV eskorterat av FAA Cassard hangarfartyg | Försvarsanalys | FÖRENTA STATERNA
Med en deplacement på endast 32.000 45.000 ton vägde Clemenceau hälften av sin samtida US Navy. Detta är fortfarande fallet idag med Charles de Gaulle och dess 90.000 XNUMX ton, jämfört med XNUMX XNUMX ton Nimitz.

Medan stridsflygplanen ombord blev tyngre och effektivare med åren, verkade konceptet med ett lätt hangarfartyg anakronistiskt i början av 70-talet, åtminstone fram till uppkomsten av paret som bildades av de brittiska hangarfartygen av Invincible-klassen och Sea Harrier, den marina versionen av Hawker Siddeleys korta och vertikala start- och landningsjaktplan, ett par som visade sin effektivitet under Falklandskriget 1982.

Knappt 207 meter långa för en deplacement på 20.000 XNUMX ton, invincible-klassens hangarfartyg återförde konceptet med lätta hangarfartyg tillbaka till modet och inspirerade många marinstyrkor som åtog sig att skaffa ett jaktplan som gick ombord på grundval av samma paradigm.

Samtidigt, med inspiration från Skijump som utvecklats av britterna, utvecklade sovjeterna en modell av mellanstora hangarfartyg utan katapulter, men utrustad med avledare, Kuznetzov-klassen, och förlitade sig på klassiska stridsflygplan med utmärkt start viktförhållande, såsom Mig-29 och Su-33.

Ankomsten av Harrier sedan F-35B Lighting II

Dessa två tillvägagångssätt används i stor utsträckning idag, vare sig av västerländska flottor baserade på Harrier och nu F-35B, eller av de ryska, kinesiska och indiska flottorna med inflygningar från Kuznetzov.

Detsamma gällde för den amerikanska flottan och särskilt den amerikanska marinkåren som sedan mitten av 80-talet hade använt McDonnell Douglas AV-8B Harrier II-jaktplan ombord på attackhelikopterfartygen i Tarawa-klassen och Iwo Jima.

Varje anfallshelikopterbärare ställde sedan upp 8 till 10 jaktplan vid sidan av attack- och attackhelikoptrarna, med uppdraget att skydda och stödja de landade amfibiestyrkorna.

USS Nimitz e1606743139998 Hangarfartyg | Försvarsanalys | FÖRENTA STATERNA
Den amerikanska flottans tunga flygplan av Nimitz-klass kan sätta in upp till 85 flygplan, inklusive ett XNUMX-tal stridsflygplan, motsvarande en stridsvinge.

Hangarfartygsuppdraget var strikt tilldelat tunga hangarfartyg, och i synnerhet till kärnkraftsfartyg av Nimitz-klassen, 330 meter långa för 90.000 60 ton last, kapabla att implementera alla flygplan ombord från den amerikanska flottan, inklusive nästan XNUMX Hornet, Tomcat och Corsair II fighters.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 hangarfartyg | Försvarsanalys | FÖRENTA STATERNA

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna