Är Polen den sydkoreanska försvarsindustrins trojanska häst i Europa?

Efter att ha försökt förföra flera europeiska länder såväl som USA för att utveckla den polska försvarsindustrin utan större framgång, vände Warszawa, September 2020, moten av de mest dynamiska framväxande industriella tekniska försvarsbaserna (BITD) de senaste åren, Sydkorea. Det polska försvarsministeriet ville initialt hitta ett billigare alternativ som kunde levereras snabbare än de 250 M1A2 Abrams-stridsvagnarna som beställdes några månader tidigare för att ersätta så många T-72-stridsvagnar som ärvts från sovjettiden. , och sedan skickades till Ukraina . I detta område, K2 Black stridsvagn Panther hade många argument att föra fram, eftersom de var både effektiva, perfekt moderna och hälften så dyra som sina västerländska motsvarigheter Abrams och Leopard 2. Dessutom kunde den levereras mycket snabbare till de polska arméerna än tyska eller amerikanska stridsvagnar.

Det tog nästan två år för Warszawa och Seoul att enas i ämnet, men också om ett avsevärt utökat industriförsvarssamarbete. Alltså om 180 K2 stridsvagnar och 212 K9A1 självgående kanoner beställda av Polen kommer faktiskt att byggas i Sydkorea och levererades mellan 2022 och 2026, ytterligare 820 K2-stridsvagnar i en optimerad polsk K2PL-version, samt 460 K9 självgående kanoner, och ett ännu obestämt antal K239 multipelraketgevär bland de 300 beställda av Warszawa, kommer att monteras direkt i Polen mellan 2026 och 2032. Liknande samarbete verkar uppstå när det gäller stridsflygplan, Warszawa har beställt 48 FA-50 lätta jaktplan som kommer att monteras i Sydkorea, för leverans med start 2023, samtidigt som man förhandlar om ett partnerskap med KAI för att producera det nya KF21 Boramae-jaktplanet lokalt före slutet av decenniet.

KF21 Boramae första flygning analyserar försvar | Artilleri | Stridsflygplan
Diskussioner sägs ha startat mellan Warszawa och Seoul om jaktplanet KF-21 Boramae

Polska beställningar på sydkoreansk utrustning, det vill säga 13,5 miljarder euro, gör det redan möjligt för landets försvarsföretag att notera en spektakulär ökning av sin årliga omsättning. Det kommer också att göra det möjligt för Polen att avsevärt utveckla sin egen försvarsindustri, eftersom landet redan har gjort betydande investeringar på detta område sedan 2015, särskilt på grund av många tekniköverföringar som kommer att göra det möjligt för Warszawa inte bara att producera och underhålla sin egen försvarsutrustning, utan också att erbjuda dem till sina europeiska grannar, medan K2, liksom K9, K239 och framtida KF21, alla erbjuder ett mycket attraktivt pris-prestanda-förhållande jämfört med europeiska och amerikanska erbjudanden. På många sätt kan Warszawa därför ses som en sydkoreansk trojansk häst i Europa gentemot europeisk försvarsindustri, och många röster höjs redan för att kritisera Polens "icke-europeiska" val i försvaret. Som ofta visar en mer djupgående analys av sammanhanget och frågeställningarna en mycket mer nyanserad situation än vad det verkar.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Artilleri | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

  1. […] Det var från början en fråga för det polska försvarsministeriet att hitta ett billigare alternativ som kunde levereras snabbare än de 250 M1A2 Abrams-stridsvagnar som beställdes några månader tidigare för att ersätta lika många T-72-stridsvagnar som ärvts från sovjettiden , och sedan dess skickats till Ukraina. I detta område, K2 Black stridsvagn Panther hade många argument att föra fram, eftersom de var både effektiva, perfekt moderna och hälften så dyra som sina västerländska motsvarigheter Abrams och Leopard 2. Dessutom kunde den levereras mycket snabbare till de polska arméerna än tyska eller amerikanska stridsvagnar. LÄS MER. […]

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna