Den nya taiwanesiska ubåten kommer att sjösättas i september 2023

Sedan normaliseringen av förbindelserna mellan väst och Peking från 1995 har ön Taiwan, autonom sedan 1949, och som gjorts anspråk på av Folkrepubliken Kina sedan det datumet, mött allt större svårigheter med att modernisera sitt försvarsverktyg. De kinesiska myndigheterna visste verkligen hur de skulle hantera en mycket attraktiv morot, den kinesiska ekonomiska potentialen för västerländska företag och en kraftfull sticka, den omedelbara och allvarliga försämringen av diplomatiska och ekonomiska förbindelser, om en av dess västerländska partner skulle ingripa i modernisering av de taiwanesiska arméerna. Denna strategi visade sig vara utomordentligt effektiv, alla Taiwans traditionella försvarspartners, inklusive Frankrike, som sålde fregatter och Mirage 2000-tal till ön i början av 90-talet, vände ryggen åt Taipei, och påpekade att i mitten av 2000-talet gick inget europeiskt land med på att samarbeta med den nya taiwanesiska demokratin i försvarsfrågor, samtidigt som de multiplicerade försvarskontrakt med Peking, knappt 15 år efter massakern på platsen Tien an men.

Även USA, även om en partner traditionellt sett var inblandad i försvaret av ön, vägrade då att visa för mycket stöd för Taipei, av rädsla för att drabbas av Pekings anklagelser. Under hela denna period utvecklade den autonoma ön aktivt två kritiska industrier för sitt försvar mot kinesiska påståenden, en allt effektivare försvarsindustri för att möta många av arméernas behov, och en mycket kraftfull designindustri och framför allt halvledarproduktion, till punkt och pricka. att kontrollera mellan 40 och 90 % av världsmarknaden nu beroende på sektor. Situationen förändrades i början av 2010-talet, när Peking, efter att ha blivit mer självförtroende i sin armé och i sin försvarsindustri också till stor del gynnats av europeiska och amerikanska teknologiöverföringar (och från mycket aktivt industriellt och vetenskapligt spionage), började sätta in nya militärbaser i Sydkinesiska havet, en havszon som länge hävdats av de kinesiska myndigheterna enligt "9 linjers"-regeln.

Taiwan lanserar nästa år uppgraderingsprogram för sina Chien Lung-klassubåtar 925 001 Air Independent Propulsion AIP | Försvarsanalys | amfibiskt överfall

Samtidigt blev Pekings krav på Taiwan allt mer pressande, vilket fick öns myndigheter att öka sina egna försvarsinsatser och att åta sig att modernisera sina väpnade styrkor. Den mycket tydliga förstärkningen av handeln och diplomatiska förbindelser mellan Washington och Peking under Trump-administrationen gjorde det möjligt för Taipei att beställa en del av den kritiska utrustningen som det saknade, såsom Abrams tunga stridsvagnar, F-16V-plan eller anti-Harpunfartyg. Dessutom mjukar den amerikanska kongressen upp sin ståndpunkt när det gäller export av vissa kritiska teknologier, till exempel inom området radar och ekolod ombord på taiwanesiska korvetter och fregatter. Men medan den kinesiska flottan fortsätter att växa och moderniseras, till den grad att den trasslar in den amerikanska sjömakten i vissa områden, förlitar sig försvaret av ön i händelse av en amfibieaktion ledd av People's Army of Liberation mer och mer på öns undervattenskapacitet.

Att lösa detta problem var långt ifrån enkelt för Taipei. Faktum är att om USA kunde stödja den taiwanesiska marinindustrin i vissa områden som ekolod eller vapen ombord, har amerikanska varv inte konstruerat konventionellt drivna ubåtar på mer än 60 år, och de flesta av kompetensen inom detta område finns nu i Europa, just de människor som är mest ovilliga att utmana Peking att stödja Taiwan. Intensiva förhandlingar ägde sedan rum i stor hemlighet hösten 2019 i Europa. mellan europeiska industriella och statliga aktörer å ena sidan, och taiwanesiska ingenjörer och förhandlare med stöd av USA å andra sidan, så att Taiwan kan förlita sig på begränsade men avgörande tekniköverföringar för utformningen av sitt attackubåtsprogram, utan européerna är direkt inblandad av Peking. Faktum är att varken karaktären eller ens slutsatsen av dessa förhandlingar någonsin har offentliggjorts.

Y8 ASW China Air Independent Propulsion AIP | Försvarsanalys | amfibiskt överfall
Den kinesiska marinens maritima patrullflotta, här en Y-8Q, fortsätter att växa i volym och sysselsättningsintensitet. De flesta av det kinesiska flygvapnets dagliga intrång i den taiwanesiska flygidentifieringszonen åtföljs av en maritim patrull Y-8Q eller XJ-200.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Air Independent Propulsion AIP | Försvarsanalys | Amfibiskt överfall

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna