Patriot, Leopard 2, Leclerc..: Varför måste västerlänningar öka sitt spel när det gäller de vapen som levereras till Ukraina?

Sedan den ryska offensiven mot Ukraina inleddes den 24 februari har en spänd ståndpunkt ställt de mest aktiva anhängarna av Kiev, såsom Polen, de baltiska länderna eller Tjeckien, mot de mest försiktiga, såsom Tyskland, Italien eller Frankrike, med hänsyn till vilken typ av material som skulle kunna skickas av väst till de ukrainska arméerna. På detta område, och oavsett var och ens position, var det USA, och de ensamma, som satte tonen angående arten av den utrustning som faktiskt kunde skickas av NATO-medlemmarna för att ta itu med ryska arméer. Inledningsvis handlade det för Washington om att kontrollera en förlängning av konflikten så mycket som möjligt, vilket vid flera tillfällen orsakade friktion mellan vissa medlemmar i alliansen, som när Warszawa erbjöd sig att skicka sina Mig-29:or till en amerikansk bas, så att de senare kunde skickas till Ukraina, vilket Washington bestämt vägrade.

Den strategi som lagts fram av USA och Nato saknade inte relevans. För att begränsa riskerna med att se konflikten spilla över från de ukrainska gränserna, men framför allt för att underlätta stödet och utbildningen av den ukrainska militären, beslutades det, bortom lätt och ändå mycket effektiv utrustning som Javelin pansarvärnsmissiler eller antitankmissiler -stridsvagnsmissiler, för att tillåta länder som tillhörde Warszawapakten att överföra sin tunga utrustning, såsom T-72 stridsvagnar, BMP-1 och 2 infanteristridsfordon, 2S3 självgående vapen eller luftvärnssystem. . Aerial S-300, Buk och Tor, utrustning som redan är i tjänst inom de ukrainska arméerna och därför lätt hanteras av kombattanterna. Dessutom skulle dessa länder kunna överföra stora lager av ammunition för denna utrustning, särskilt eftersom USA, men även Tyskland och andra NATO-medlemmar, delvis kompenserade för dessa överföringar av tung utrustning som ammunition av västerländsk utrustning, såsom stridsvagnen Leopard 2 eller Marders infanteristridsfordon.

CAESAR Ukraina e1655123372240 Försvarsnyheter | Tyskland | militära allianser
Ankomsten under våren av moderna artillerisystem inom de ukrainska arméerna, såsom Caesar eller HiMARS, påverkade avsevärt utvecklingen av maktbalansen på marken.

Efter några månaders krig, inför bristen på artillerisystem från fd Sovjetunionen inom NATO, godkände Washington sändning av nya system, av västerländsk design denna gång, men i begränsade mängder. Så kom franska CAESAR, tyska Pzh2000, polska Krab och de nu berömda amerikanska HIMARS-raketgevärssystemen i drift, utrustning som gjorde det möjligt för ukrainarna att ta överhanden i artilleridueller med de ryska arméerna och förstöra en stor del av deras försörjningsledningar och på så sätt genomföra flera framgångsrika motattacker i Luhansk oblast och Cherson. Men trots upprepade västerländska reservationer sedan konfliktens början när det gäller leverans av tyngre vapen till Ukraina, verkar det som om en betydande utveckling är på gång inom detta område, vilket framgår av tillkännagivandet från Washington om det kommande utsändandet av Patriot långdistans luftvärns- och anti-ballistiska missilbatterier, följt av ett liknande tillkännagivande från Paris och Rom angående lika kapabla SAMP/T Mamba-system, samt ekon av mer hörbara angående möjliga avtal om leverans av tunga stridsvagnar som amerikanska Abrams , den Leopard 2 tyska, eller till och med franska Leclerc.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Tyskland | Militära allianser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

Alla

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna

Meta-försvar

GRATIS
SIKT