Efter Su-35:orna skulle Iran vara intresserad av ryska stridsfartyg

Rapporter om ett utökat försvarsavtal mellan Teheran och Moskva har ständigt dykt upp de senaste dagarna, i synnerhet angående förvärvet av inte mindre än 20.000 XNUMX iranskt designade drönare och ballistiska missiler av Ryssland för att stärka anfallsförmågan mot Ukraina och dess infrastruktur. Samtidigt skulle Teheran ha erhållit avtal från sin nu partner och allierade om förvärv av mycket avancerad militär utrustning, som de 24 Su-35 som ursprungligen byggdes för Egypten, men som aldrig levererades. Den växande isoleringen av de två länderna på världsscenen är verkligen en särskilt gynnsam ram för ett närmande mellan dessa två regionala makter, som båda också är föremål för stränga västerländska och internationella sanktioner.

Detta samarbete kan sträcka sig långt utöver förvärvet av en skvadron av moderna Su-35 stridsflygplan. I själva verket, enligt flera samstämmiga israeliska källor som citeras av webbplatsen Breaking Defense, verkar det som om Teheran har närmat sig Moskva för att skaffa nya stridsfartyg, eftersom rysk skeppsbyggnad har gjort enorma kvalitativa och produktiva framsteg de senaste åren. Enligt den amerikanska sajten skulle det för Iran handla om att beställa militära fartyg av obestämda modeller som skulle byggas direkt av ryska varv, och inte genom en överföring av teknologier, fartyg som å andra sidan skulle frakta iranska missiler och drönare, åtminstone för de områden för vilka det iranska erbjudandet är effektivt.

Kinesiska flygvapnet Su35 militära allianser | Försvarsanalys | Stridsflygplan
Ankomsten av Su-35:or inom det iranska flygvapnet skulle erbjuda Teheran avgörande ny operativ förmåga, såsom möjligheten att förstöra alla tank- och stödflygplan på långa avstånd, eller att nå israeliskt luftrum för att leverera ammunition som ballistiska missiler inte kunde bära. ..

Den potentiella leveransen av ryska militära fartyg till Iran, oavsett om det är till den iranska flottan eller revolutionsgardets flotta styrkor, kan avsevärt förändra maktbalansen som bestämmer status quo i Persiska viken och viken från Oman. Idag anpassar den iranska flottan endast 7 lätta fregatter och 3 korvetter, samt 3 Kilo-typ ubåtar som allmänt anses oförmögna att utföra militära operationer. De flesta av dess marina offensiva kapacitet är baserade på en flotta av lätta missiluppskjutare och snabba patrullbåtar som kan använda luft- och marindrönare men saknar offshorekapacitet, såväl som ett stort antal kustförsvarsbatterier utrustade med missiler. Kowsar, Nasr-1, Noor eller andra, som täcker ett brett band upp till 150 km från kusten.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militära allianser | Försvarsanalys | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna