Svenska JAS 39 Gripen C/D stridsflygplan ska snart moderniseras för att nå 2035

I väntan på leverans av alla 72 JAS 39 Gripen E/F beställda av Flygvapnet kommer Saab att modernisera de svenska Gripen C/D:arna för att förlänga deras effektiva livslängd fram till 2035.

Sverige är i många avseenden ett unikt land när det kommer till försvar. Med en befolkning på endast 10 miljoner invånare och en BNP på 620 miljarder euro, 25 % av Frankrikes och 15 % av Tysklands, lyckas landet upprätthålla mycket avancerad industriell kapacitet när det gäller försvar, inklusive en av de tre de viktigaste europeiska designkontoren och varven som kan designa moderna ubåtar, samt en av få flygplanstillverkare i världen med erfarenhet av design av stridsflygplan.

Det var så Drakken och sedan Flygvapnets Viggen, det svenska flygvapnet, effektivt skyddade den svenska himlen under hela det kalla kriget, och exporterades till och med särskilt till Finland och Österrike. 1988 presenterade den svenska flygplanstillverkaren SAAB under sin första flygning JAS 39 Gripen, ett enmotorigt jaktplan tänkt att vara ett direkt alternativ till F-16 och franska Mirage, och den värdiga efterträdaren till JAS-37 Viggen.

Kompakt med en längd på 14 meter och ett vingspann på 8,5 meter, och lätt med en tomvikt på endast 5 ton, etablerade Gripen sig snabbt som en av de tre medlemmarna i den berömda familjen av EuroducksMed den Typhoon av Eurofighter och Rafale från Dassault.

Gripen erbjöd överlägsen prestanda jämfört med dåtidens F-16 C/D, och nådde flera exportframgångar och valdes särskilt av Tjeckien och Ungern i Europa, samt Thailand och Sydafrika. Söder i världen, medan Rafale inte exporterades, och det bortom initiala marknader som Saudiarabien, Typhoon även han kämpade för att hitta möjligheter på den internationella scenen.

Den första Gripen A levererades till Flygvapnet 1996, men det stod snabbt klart att flygplanet behövde moderniseras för att förbli konkurrenskraftigt på den internationella scenen och effektivt inför ankomsten av nya jaktplan som den ryska Su-30SM. Så här levererades den första Gripen C 2006, med moderniserad flygelektronik, utökad vapenkapacitet samt en tankningsbom under flygning.

svenska gripens franska rafales tränar tillsammans1 Fighter aviation | Militära allianser | Försvarsanalys
JAS 39 Gripen var det första flygplanet av Eurocanards-generationen som togs i drift 1996

Hittills har Flygvapnet 71 ensitsiga Gripen Cs, samt 23 tvåsitsiga Gripen Ds som används för transformationsuppdrag, men också utrustade med alla operativa möjligheter för ensitsiga versionen.

Under 2016 beställde man också 60 JAS 39 Gripen E, en avancerad version av flygplanet utrustad med helt förnyad flygelektronik inklusive en AESA-radar och en integrerad försvarssvit, en ny F414 turbojet som gör det möjligt för flygplanet att upprätthålla en superkryssning, och många nya generationens vapen , inklusive luft-till-luft-missilen Meteor med lång räckvidd.

Det första exemplaret levererades 2021. Gripen C/D skulle lämna tjänsten från 2025. Men det skärpta hotet i Europa fick Stockholm att revidera sin planering och besluta att förlänga 60 Gripen till 2035, då enheterna skulle kunna ersättas av efterträdaren till den Gripen som nu designas.

Det är för att möta detta behov som de svenska myndigheterna tillkännagav den 16 december, ett kontrakt värt 3,5 miljarder kronor, dvs 320 miljoner euro, för moderniseringen av 60 Gripen C för att förlänga dess livslängd till 2035.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense logotyp 93x93 2 Fighter aviation | Militära allianser | Försvarsanalys

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna