Efter Puma handikappar tillgången på Pzh2000 självgående vapen Bundeswehr

Den tyska försvarsindustrin har knappast firat de senaste dagarna. Sedan förklaringarna från befälhavaren för den 10:e pansardivisionen av Bundeswehr om det katastrofala beteendet hos 18 Puma-infanteristridsfordon under en nyligen genomförd övning, har aktierna för de viktigaste tyska industriaktörerna upplevt en betydande nedgång, -5,5 % för Krauss Maffei Wegman, och -10,5 % för Rheinmetall, de två huvudtillverkarna som är involverade i design och tillverkning av Puma. Och gårdagens tillkännagivande av den tyske försvarsministern Christine Lambrecht om att Bundeswehr skulle avbryta Puma-förvärven tills vidare kommer säkerligen inte ha bidragit till att stabilisera situationen, även om den väsentliga delen av börsfallet ägde rum från och med den 16 december med publiceringen av artikeln om Puma i tysk press, och att försvarsministeriets beslut meddelades först igår, den 20 december.

Den svarta serien för tyska stridsvagnar verkar dock inte vilja ta slut. I en artikel publicerad av dagstidningen Bild, som citerar en konfidentiell rapport från Bundeswehr, indikerar att idag, endast en tredjedel av de 105 Pzh2000 självgående kanonerna i tjänst med Bundeswehr är faktiskt operativa, ett trettiotal är i planerat underhåll hos tillverkaren, och ytterligare trettio som anses av de tyska artilleristerna som oförmögna att delta i en operativ aktion. Pzh2000 är dock det enda medeldistansartillerisystemet i tjänst med de tyska styrkorna, tillsammans med ett trettiotal MARS-raketuppskjutare och 80 bogserade 120 mm granatkastare. Att jämföra, i Frankrike är tillgången på VBCI:er över 60 %, den för Leclerc på 85 %. När det gäller det CAESAR, det är mer än 80 % på en omkrets som motsvarar Bundeswehrs, men är betydligt lägre på grund av den intensiva användningen av dessa material som görs under flera externa operationer.

Puma IFV Tyskland | Militära allianser | Försvarsanalys
Låg tillgänglighet och tillförlitlighet hos BundesWehr Puma IFV är mer relaterade till konstruktionsbrister än problem med underhållsprocedur som tidigare

Dessa upprepade tillkännagivanden om tillgången på tysk utrustning påminner om den lika katastrofala situationen som beskrevs 2018 av en förbundsdagsrapport med till exempel 39 plan Typhoon av 128 i drift, 16 CH-53 av 72, 14 Tiger av 62, 105 Leopard 2 av 224, 212 Marder av 380 eller till och med 5 fregatter av 13, och 0 ubåtar av typ 212 av 6. Under 2018 kom dock Bundeswehrs underhållsförfaranden och de budget- och lagstiftningsrestriktioner som de tyska myndigheterna införde. , var då huvudorsakerna som lades fram för att förklara den katastrofala tillgängligheten som gör det möjligt för Bundeswehr att, i bästa fall, bara sätta in en motoriserad infanteribrigad, två stridsskvadroner eller till och med en flottilj på bara 2 eller 3 fregatter till förmån för Nato inom 30 dagar om tillämpligt. Och för att vara helt klar, vid det datumet led den stora majoriteten av de europeiska väpnade styrkorna, inklusive i Frankrike och Storbritannien, av samma sjukdomar, även om de inte nådde sådana extremer.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Tyskland | Militära allianser | Försvarsanalys

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna