Är "lätta" fighters avsedda att försvinna?

Det är nu officiellt Rafale föredras av de colombianska myndigheterna att ersätta sin stridsflotta som för närvarande är beväpnad med israeliska Kfir-jaktare. Även om det strängt taget inte är en order på 16 nya flygplan, för Colombia nu exklusiva förhandlingar med Dassault Aviation och de franska myndigheterna för att ge substans åt detta, efter att offentligt ha uppskattat att Rafale var "det bästa alternativet för landet när det gäller pris, effektivitet och funktionalitet", samtidigt som det var 30 % billigare att använda än den Kfir som för närvarande är i bruk. Med denna troliga framgång, Rafale skulle överstiga antalet flygplan som exporterades för Mirage 2000 med 300 flygplan mot 286, i 8 länder för varje flygplan. Denna framgång är dock intressant långt bortom de industriella, tekniska eller till och med politiska aspekterna genom att tillåta Dassault att återta fotfästet i Sydamerika. Faktum är att det franska flygplanet påtvingade sig än en gång mot de två "lätta" enmotoriga jaktplanen på den västerländska marknaden, svenska JAS-39 Gripen E/F, och amerikanska F-16 Block 70/72+ Viper.

Det är inte första gången som Rafale besegrar dessa två flygplan, även om de är mer ekonomiska att köpa och därför antas vara mer attraktiva för medelstora flygvapen, som i fallet med Colombia. 2021 föredrog faktiskt de kroatiska myndigheterna Rafale F3R till dessa två flygplan, trots ett erbjudande baserat på begagnade franska flygplan, mot F-16V från Lockheed-Martin och svenska Gripen C/D, hade Saab föredragit att presentera denna mindre avancerade men också billigare version för att vinna prisargumentet . I samma område lobbade det indiska flygvapnet för att omvandla MMCA 2-kontraktet, som ursprungligen skulle gälla enmotoriga jaktplan för att ersätta MiG-21 Bison, för att öppna det för så kallade "medium" jaktplan, t.ex. som den Rafale men också Typhoon, vilket gör att även tunga jaktplan, som F-15 och Su-35, kan delta. Och denna tävling som skulle sammanfattas som en opposition mellan Gripen och F-21, en F-16V omdöpt till frågor om redan existerande industriavtal, ställer nu väldigt olika flygplan mot varandra när det gäller prestanda men också pris .

Gripen E avfyrar första missilen Tyskland | Försvarsanalys | Stridsflygplan
Trots sina egenskaper lyckas svenska Gripen E inte etablera sig som den naturliga efterföljaren till F-16

I detta sammanhang kan vi undra om konceptet med lätta stridsflygplan som F-16, Mig-21 eller Mirage-familjen, som just syftade till att producera högpresterande men ekonomiska stridsflygplan, vilket gör att en majoritet av flygvapnen kan utrusta sig själva i tillräckligt antal, förväntas inte försvinna, till förmån för en ny generation av tyngre, dyrare men också effektivare och säkrare flygplan, och som erbjuder betydligt större operativa möjligheter, t.ex. Rafale Franska?


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Tyskland | Försvarsanalys | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna