Kommer Ryssland efter Iran också att modernisera de nordkoreanska arméerna?

Sedan Panmunjeom vapenvila undertecknades den 27 juli 1953 har den koreanska halvön förblivit en av de mest intensiva spänningspunkterna på planeten. Nukleariseringen av Pyongyang, med början från det första framgångsrika testet av ett nordkoreanskt kärnvapen den 9 oktober 2006, sedan från en första vätebomb i januari 2016, förändrade avsevärt statusen för denna frusna men oavslutade konflikt i avsaknad av ett officiellt vapenstillestånd . Men om de nordkoreanska arméerna radar upp betydande styrkor, med nästan 1,3 miljoner man under flaggan, 600.000 4000 reservister, mer än 2500 8000 stridsvagnar, 500 3000 pansarfordon, 60 70 artillerisystem eller till och med 3 stridsplan, såväl som en ballistisk missil och kryssningsmissil kraft som uppskattas till mer än XNUMX XNUMX vektorer, denna består nästan uteslutande av föråldrad utrustning från XNUMX- eller XNUMX-talen, och dåligt moderniserad sedan på grund av internationella sanktioner som tillämpats i mer än XNUMX decennier i landet, inklusive av Peking och Moskva.

Under de senaste veckorna har dock flera rapporter, förvisso svåra att verifiera oberoende men trovärdiga, rapporterat eventuell leverans av ammunition och militär utrustning från Pyongyang till Moskva för att stödja den militära insatsen i Ukraina. Detta skulle i huvudsak vara artilleriammunition som 122 och 152 mm granater, såväl som 122 mm raketer för Grad-systemen och 220 mm för Ouragan-systemen, båda används av utskjutarna - Nordkoreanska multiraketer. Förbrukningen av ammunition är verkligen ett stort problem för de två motsatta sidorna i denna konflikt, ukrainarna har till exempel en månatlig förbrukning av 155 mm granater på nästan 40.000 32.000 enheter, där hela produktionen av ammunition av denna typ i Europa inte överstiger 1 5 stycken. Om de ryska lagren före kriget var betydande på detta område skulle det ryska artilleriets förbrukning av ammunition enligt observatörer överstiga ukrainarnas förbrukning med 1 till 10 eller till och med XNUMX till XNUMX, särskilt för att kompensera för bristen på precision hos det ryska artilleriet, så att den ryska industrins produktionskapacitet återigen inte är tillräcklig för att kompensera för styrkornas operativa förbrukning.

Nordkorea M1985 försvarsanalys | Kärnvapen | Artilleri
De nordkoreanska arméerna implementerar ett stort antal LRM M1985/1991, lokala produktioner av kinesiska kopior av ryska Grad-system

Om Moskva från början av konflikten, liksom Ukraina dessutom, sökte internationella partner som kunde överföra utrustning och ammunition, har de ryska förhandlarnas ansträngningar oftast varit sterila, och endast 3 länder har faktiskt svarat positivt på upprepade förfrågningar från Kreml: Vitryssland, Iran och Nordkorea. För Minsk handlade det framför allt om att bevara det ryska skyddet, den enda garanten för president Lukasjenkos regim. För Teheran, det fortsatta stödet för den ryska krigsinsatsen, är det sant avsevärt med leveransen av tusentals Shahed-ammunitionsdrönare och, det verkar, snart ballistiska missiler, har åtföljts av kritiska överenskommelser om moderniseringen av de iranska väpnade styrkorna under sanktion. under flera decennier, och liksom de nordkoreanska arméerna, i hög grad föråldrade bortsett från vissa kapaciteter som missiler. Flera konvergerande källor tyder alltså på det 24 Su-35ES som ursprungligen byggdes för Egypten men vars leverans har ställts in, kan snart levereras till Teheran medan iranska piloter och underhållstekniker redan är utbildade i Ryssland. Likaså vore det en fråga för Iran att modernisera sina marinstyrkor genom att skaffa ryskbyggda fartyg, med i båda fallen en betydande omdefiniering av maktbalansen i Mellanösternteatern.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Kärnvapen | Artilleri

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna