Inför Kina ändrar Taiwan storleken på sin armé genom att föra värnplikten till ett år

Det är frestande att dra en parallell mellan situationen i Ukraina före lanseringen av den ryska "särskilda militära operationen" den 24 februari, och den nuvarande situationen i Taiwan som lever under det allt mer pressande hotet om militär intervention. I båda fallen står dessa demokratiska länder faktiskt inför auktoritära regimer med betydande militära medel, medan det i avsaknad av ett fast alliansfördrag och på grund av en viss självbelåtenhet från västs sida gentemot Peking och Moskva mot bakgrund av ekonomiska intressen kämpar de för att modernisera sina arméer. Väldigt få västländer utanför USA har eller haft viljan att utmana Kina eller Ryssland genom att sälja vapensystem till Ukraina eller Taiwan, med risk för att utlösa vreden och viktiga ekonomiska tvångsåtgärder från Peking och Moskva. I själva verket, när det gäller de ukrainska arméerna den 24 februari, verkar de taiwanesiska arméerna otillräckligt förberedda och framför allt underutrustade för att möta hotet, med en majoritet av den gamla generationens utrustning som ofta är föråldrad på ett modernt slagfält.

För att möta denna utmaning utvecklade både Kiev och Taipei en nationell försvarsindustri, den första baserad på den sovjetiska försvarsindustrins prestationer, den andra på en blomstrande ekonomi och betydande teknisk potential. Båda har kunnat utveckla högpresterande utrustning, en del baserad på gamla plattformar som den ukrainska T-64M-stridsvagnen och dess taiwanesiska motsvarighet M60A3 TTS, såväl som helt nya system, som den ukrainska Neptune-missilen eller den taiwanesiska AIDC F- CK-1 Ching-Kuo fighter. Båda beror dock idag som i går, främst på de stora västerländska militärmakternas välvilja att utrusta dem med modern utrustning som effektivt kan hålla tillbaka, eller till och med avvärja hotet. Men det finns ett område där de taiwanesiska arméerna ligger långt efter sina ukrainska motsvarigheter i dag, det med arbetskraft och operativ beredskap.

ukrainska soldater Nyheter Försvar | Artilleri | amfibiskt överfall
Sedan 2015 hade ukrainska värnpliktiga mestadels passerat frontlinjen i Donbass mot ryska separatister.

Faktum är att, efter de motgångar som registrerades i Donbass 2014 och 2015 mot ryska linjeenheter, implementerade Kiev en mycket effektiv strategi för att snabbt utveckla en mobiliseringskapacitet som var både effektiv och rutinerad, genom strikt värnplikt. från 12 till 18 månader, och från en några veckor till några månader för varje värnpliktig vid frontlinjen i det latenta krig som ukrainarna och ryssarna sedan dess fört i Donbass. Dessutom utvecklade de ukrainska militära och politiska myndigheterna många territoriella brigader, bestående av före detta reservister och frivilliga, som kunde mobiliseras snabbt i händelse av aggression, i synnerhet för att förstärka försvaret av stora stadscentra. Faktum är att från början av den ryska aggressionen kunde Kiev snabbt mobilisera ett stort antal kämpar, några med effektiv träning och till och med verklig stridserfarenhet, i strukturer nära de västerländska arméernas med en stor kår av erfarna icke- underofficerare och officerare. Naturligtvis hade de allra flesta av dessa hastigt bildade enheter endast svag, ofta föråldrad beväpning i början av konflikten, vilket gjorde dem oförmögna att utföra offensiva operationer eller manövrar av något slag. Men genom att säkerställa hårdheten av försvaret av stadskärnorna, och genom att befria den ukrainska arméns linjeenheter bättre utrustade från detta uppdrag, bidrog dessa enheter effektivt till att stoppa den ryska framryckningen mot Kiev, Cherson eller Mykolajev.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Artilleri | Amfibiskt överfall

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna