Dessa 5 lågdödliga strategiska hot kommer att rubba den globala militära balansen

Medan strategiska hot oftast förknippas med massförstörelsevapen, omdefinierar ny militär utrustning och kapacitet verkligheten, med uppkomsten av lågdödliga strategiska hot.

Konceptet med strategisk strejk dök upp under andra världskriget, först genom Tysk blitz mot brittiska städer som sträckte sig mellan slutet av det egentliga slaget om Storbritannien, i september 1940, och maj 1941, när Luftwaffe omdirigerades österut i väntan på Plan Barbarossa.

Det var en fråga, för de tyska strategerna och i synnerhet för Herman Goehring som befälhavare Luftwaffe, att förstöra britternas egen vilja att göra motstånd, genom att inte bara slå till militära mål som baser och fabriker, utan även till ländernas storstäder, som London, men även Coventry, Plymouth, Birmingham och Liverpool.

Denna kampanj, som resulterade i 43.000 90.000 civila dödsfall och 900 XNUMX allvarliga skador, var ett misslyckande, Luftwaffe hade förlorat nästan XNUMX flygplan, inklusive en stor del av sin bombflotta, utan att uppnå de avsedda målen.

Detta misslyckande avskräckte dock inte britterna och amerikanerna från att göra detsamma, genom att utföra flera strategiska räder på dagen (US Army Air Force) och natten (Royal Air Force) mot industriområden, men även tyska städer, samt än vissa städer i den ockuperade zonen, vilket orsakade mer än 500.000 100.000 dödsfall i Tyskland, lika många i Japan, med 67.000 XNUMX döda i Italien och XNUMX XNUMX dödade i Frankrike.

Fördelarna med denna allierade strategiska flygkampanj är fortfarande under debatt, även om de objektivt och avsevärt urholkade Axis industriella kapacitet och bränslereserver.

Explosionen av de två bomberna i Hiroshima och Nagasaki i augusti 1945 förändrade dock situationen och skapade för första gången, genom att träffa civila mål, en stor strategisk effekt med överlämnandet av det japanska imperiet, det är sant redan i en mycket dålig position efter att ha förlorat den stora majoriteten av sin flotta och ankomsten av de ryska divisionerna engagerade i Europa för att leda offensiven mot de japanska styrkorna i Manchuriet.

Men det är verkligen kärnvapnet som har betingat den globala maktbalansen sedan det datumet, genom att skapa konceptet med ett massförstörelsevapen, som samtidigt kan förstöra infrastrukturen och civilbefolkningen i en stor stad, för att uppnå målet politiska mål, snarare än att sträva efter att förstöra fiendens militära verktyg som under de 50 århundradena av mänsklighetens historia innan dess.

strategiska hot har hittills oftast förknippats med kärnvapen
Kärnvapen har varit stöttepelaren i supermakts strategiska kommunikation sedan andra världskrigets slut.

Om A-bomben, sedan vätebomben, utgjorde hjärtat av de strategiska förmågorna hos de mäktigaste nationerna på planeten, utvecklade de under åren andra härledda förmågor, såsom kemiska eller bakteriologiska vapen, eller strålningsvapen, avsedda mer specifikt för att förstöra befolkningar utan att förstöra infrastruktur.

Dessa vapen, sammanförda i akronymen NRBC för Nuclear, Radiological, Biological and Chemical, utgjorde kärnan i den strategiska maktbalansen under hela det kalla kriget, och även därefter. Men under flera år, till och med några decennier, har en annan kategori av strategiska vapen gradvis dykt upp.

I motsats till de tidigare syftar dessa inte till att förstöra befolkningen, utan att förstöra infrastrukturen och den ekonomiska och sociala kapaciteten i ett land, för att uppnå det riktade strategiska målet, utan att passera kärnkrafts- eller liknande tröskel, genom att orsaka miljontals dödsfall. av civila.

I den här artikeln kommer vi att studera de fem strategiska förmågorna som motsvarar denna klassificering, som mycket väl skulle kunna förändra inte bara maktbalansen under de kommande åren, utan också själva logiken i strategisk tröskel och respons.

1- Elektromagnetiska pulsvapen

Av alla icke-dödliga strategiska förmågor är användningen av elektromagnetiska pulsvapen den äldsta. Faktum är att från de första kärnvapenexplosionerna 1945 studerades konsekvenserna av den kraftfulla elektromagnetiska puls som då genererades först av USA, sedan, från 1949, av Sovjetunionen.

1962 genomförde de två supermakterna experiment i denna riktning nästan samtidigt, med det amerikanska projektet Starfish Prime som detonerade en kärnladdning på 1,44 megaton på en höjd av 400 km över Stilla havet, och det sovjetiska projektet 184 som gjorde detsamma med mindre viktiga laster på 300 kt över Kazakstan.

I båda fallen handlade det framför allt om att neutralisera motståndarens militära kapacitet över ett stort område genom att förstöra alla elektroniska kretsar som då förekom i militära fordon, fartyg och flygplan.

Å andra sidan övervägdes inte ens användningen som alternativ av kärnvapenbomber och missiler i avskräckande ställning, eftersom civila infrastrukturers sårbarhet för EMP ansågs vara alltför begränsad.

USA:s elnät är mycket utsatt för cyberattacker strategiska vapen | Försvarsanalys | EMP elektromagnetiska pulsvapen
Elnätet är ett av de mest uppenbara målen för en elektromagnetisk pulsattack.

Situationen förändrades knappast i detta ämne förrän i början av 2000-talet, och början av den globala digitaliseringen av ekonomin, men också av hela det sociala livet i länderna. Samtidigt hade kunskapen kring fenomenet elektromagnetisk puls och dess effekter också gjort stora framsteg, så att den amerikanska kongressen 2001 lanserade en studie av USA:s sårbarhet för denna typ av hot, med skapandet av USA staternas EMP-kommission.

Den första feedbacken från denna kommission, 2004 och särskilt under en utfrågning i senaten 2005, visade att denna typ av vapen nu representerade ett strategiskt hot mot landet, inte bara genom deras effektivitet på strategisk infrastruktur som elnätet eller telekommunikationer. , men också genom att förstöra nästan hela landets transportkapacitet.

Dessutom identifierade kommissionen inte mindre än 15 länder, förutom USA, som genomförde experiment på detta område, inklusive Nordkorea, Iran, Ryssland, Kina, Kuba, Indien, Pakistan och Kuba.

Ändå är "inträdesbiljetten" för att skaffa en sådan strategisk förmåga utom räckhåll för de allra flesta länder. Utöver de icke-nukleära elektromagnetiska pulsvapen som inte har tillräcklig kraft för att kvalificeras som strategiska, är det samtidigt nödvändigt att ha en avancerad ballistisk förmåga på lång räckvidd, såväl som kärnstridsspetsar med hög effekt (över 100 kt) och tillräckligt miniatyriserad för att äga rum ombord på dessa missiler.

Dessutom, även om de stora destruktiva effekterna av det kärnvapen som används i en sådan hypotes, såsom stötvågen och värmeväggen, till stor del dämpas av den exoatmosfäriska explosionen, såsom det radioaktiva nedfallet, kommer offren för ett sådant vapen, som t.ex. passagerarna på transportmedlet och de patienter som är inlagda på sjukhus eller som är beroende av en teknik, skulle kunna övertyga det målsatta landet om attackens karaktär av "kärnkraft" och "massiv förstörelse", och därför leda till en kärnteknisk reaktion.

Hotet anses dock vara tillräckligt betydande för att övertyga de japanska myndigheterna att begrava kommando- och stödkapaciteten i fem av dess stora militärdistrikt, just för att motstå en EMP-anfall.

2- Drönarsvärmar, från science fiction till strategiska hot;

Om användningen av drönare beväpnade med en stridsspets inte dök upp under kriget i Ukraina, var det under detta som de för första gången användes på ett massivt och samordnat sätt för att med tiden förstöra motståndarens civila infrastruktur .

För detta förlitar sig de ryska arméerna på den iranska drönaren Shahed-136, en enhet av relativt enkel design som väger runt hundra kilo, som kan bära en militär last på 2 kg över 500 40 km för att slå till med stor precision, tack vare satellitnavigering, dess mål.

Dessa drönare har använts av Moskva, tillsammans med mer traditionella funktioner som kryssningsmissiler, för att förstöra ukrainsk energikapacitet, i syfte att utlösa en massflykt av civilbefolkningen västerut, och för att få myndigheterna ukrainare att förhandla på ogynnsamma villkor .

För närvarande har omfattningen av ryska strejker inte gjort det möjligt att uppnå sådana mål. Den ukrainska opinionens motståndskraft verkar starkare än någonsin, som den gjorde för britterna under Blitz.

Shahed 136 Iran strategiska vapen | Försvarsanalys | EMP elektromagnetiska pulsvapen
Med ett enhetspris på bara $20.000 136, placerar den iranska Shahed XNUMX-drönaren strategiska anfallsförmåga inom räckhåll för (nästan) alla budgetar.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Strategiska vapen | Försvarsanalys | EMP elektromagnetiska pulsvapen

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna