Ska krigsförbrytare profileras?

För några dagar sedan meddelade de ukrainska myndigheterna att de hade registrerat inte mindre än 58.000 24 krigsförbrytelser som begåtts av ryska styrkor på dess territorium sedan starten av den militära interventionen den XNUMX februari. Kort efter fientligheternas utbrott började rapporter om plundring, våldtäkter, tortyr och summariska avrättningar, inklusive krigsfångar och civila, strömma in, och många fall dokumenterade av oberoende parter vittnar faktiskt om dessa övergrepp. För Chefsåklagare vid Internationella brottmålsdomstolen i Haag, Karim Khan, idag skulle hela Ukraina vara en brottsplats, så många övergrepp har varit. Om de ukrainska nationella och internationella myndigheterna nu är aktivt involverade i återvinning och bevarande av bevis, och i identifieringen av brottslingar, är det uppenbart att förståelsen av de mekanismer som gav upphov till sådana fasor som förträngdes av rättvisa internationellt, är minst sagt sammanfattningen , och är oftast begränsad till att ifrågasätta kommandokedjan och de psykologiska effekter som krig kan orsaka.

Faktum är att om internationella överenskommelser, i synnerhet Genèvekonventionen, gjorde det möjligt att skapa vissa internationella straffrättsliga myndigheter som är kapabla att döma krigsförbrytare, vilket var fallet med Nürnbergtribunalen för att döma nazistiska brottslingar, Internationella tribunalen för Fjärran Östern för japanska brottslingar, eller till och med för att bedöma krigsförbrytelser i det forna Jugoslavien och i Rwanda, är det tydligt att själva förståelsen av krigsförbrytare och deras psykologi som gav upphov till dessa brott är mycket ytlig, så att det nu är mycket svårt att inblanda kriminellt. alla aktörer som är involverade i dessa brott, men också att skaffa verktyg för att förutse eller till och med förhindra uppkomsten av dessa övergrepp.

TPI Tidigare Jugoslaviens försvarsanalys | Rysk-ukrainsk konflikt | Ryska Federationen
Haagtribunalen skapades 2002. Den är aktivt närvarande i Ukraina för att samla in bevis för krigsförbrytelser.

Obehagliga utmätningar mot motsatta civilbefolkningar eller krigsfångar är lika gamla som själva kriget. År 260 f.Kr. avrättade alltså den store generalen i delstaten Qin (västra Kina) Bai Qi 400.000 19 fångar från grannstaten Zhao efter slaget vid Changpin, genom att begrava dem levande. På den tiden hade segraren rätten till liv och död över de besegrade, i Kina som överallt på planeten. Begreppet krigsbrott dök upp först på 1864-talet, i synnerhet med undertecknandet av den första Genèvekonventionen om skydd av krigsskadade 1959, en konvention som var nära kopplad till skapandet av Röda Korset efter slaget vid Solferino 3. Sedan dess har 1906 andra konventioner undertecknats, 1929 för sårade sjömän, 1949 för behandling av krigsfångar och 2002 för skydd av civilbefolkningen. Internationella brottmålsdomstolen, den enda internationella jurisdiktion som kan döma sådana missgärningar, skapades först XNUMX. Dessförinnan ställdes krigsförbrytare oftast inför rätta av nationella domstolar, sådana förfaranden syftade framför allt bara till att förlora en konflikt, både för juridiska frågor och politiska syften.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam.

Meta-Defense firar 5-årsjubileum!

LOGO meta försvar 114 Analyserar försvar | Rysk-ukrainska konflikten | Ryska Federationen

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnemang, med kod Metanniv24, jusqu'au Endast 21 maj !

Erbjudandet gäller från 10 till 21 maj för onlineprenumeration av en ny Classic eller Premium, års- eller veckoprenumeration på Meta-Defense webbplats.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna