AUKUS: Försäljningen av amerikanska ubåtar till Australien kan bli ett nollsummespel enligt den amerikanska kongressen

Bortsett från den diplomatiska krisen som genererades med Frankrike efter avbrytandet av ubåtsprogrammet av attackklass, skulle programmet som syftade till att utrusta Royal Australian Navy med kärnkraftsdrivna ubåtar av amerikansk-brittisk konstruktion, inom ramen för AUKUS-alliansen, mycket väl kunna visa sig. att vara ett nollsummespel. Det är det i alla fall varningen från två amerikanska senatorer, Rhode Islands demokratiska senator Jack Reed och Oklahomas republikanska senator James Inhofe i ett brev den 21 december till Vita huset. " Vi tror att nuvarande förhållanden kräver en nykter bedömning av fakta för att undvika att stressa den amerikanska ubåtsindustribasen till bristningsgränsen.".

I sitt brev specificerar de två amerikanska senatorerna att den genomsnittliga produktionen av kärnkraftsdrivna attackubåtar av Virginia-klassen under de senaste 5 åren endast kommer att ha varit 1,2 fartyg per år, och varnar den verkställande makten för varje ambition att avleda ubåtar avsedda för US Navy till sin allierade innan de specifika behoven hos US Navy har tillgodoses, vilket inte skulle ge några operativa fördelar för amerikanska styrkor eller ens allierade, särskilt i Stilla havet mot Kina. Medan James Inhofe, en medlem av den mycket inflytelserika senatens väpnade kommitté vid den tidpunkt då detta brev skrevs, gick i pension i samband med att en del av senaten förnyades, förblev senator Jack Reed ordförande för denna kommitté i den nya lagstiftaren. Den oro som uttrycks av de två senatorerna kommer när den 18-månaders studieperiod som tillkännagavs under skapandet av Aukus-alliansen, just för att studera lösningarna som gör det möjligt för RAN att skaffa ubåtar kärnkraftsdrivna attackflygplan, kommer att avslutas i mars.

Rool Out Virginia Shipyard Military Alliances | Försvarsanalys | Australien
Amerikanska varv kommer att behöva gå från en årlig produktion på 1,2 SSN per år under de senaste 5 åren, till 2,7 fartyg per år från och med nästa år, om de enbart avser att möta behoven hos den amerikanska flottan.

Den amerikanska ubåtsflottan består idag av 14 atomubåtar för ballistiska missiler och 4 atomubåtar av kryssningsrobotar av Ohio-klassen, 3 atomattackubåtar (SSN) av Sea-klassenwolf, 26 Los Angeles-klass SSN och 21 Virginia-klass SSN. Bland dessa fartyg måste ubåtarna av Ohio-klassen, varav de äldsta når operativ ålder av 38 år, såsom Los Angeles, varav det äldsta har 37 års tjänst, snart tas ur tjänst, för att ersättas av nya Colombia-klass SSBN som ska börja användas från 2027, och av Virginia-klassen SSN som redan är i drift. Dessutom har US Navy åtagit sig en plan för att utöka sin SSN-flotta till 70 enheter år 2040. Detta innebär därför tillverkning och komplettering av service av 12 Columbia-klass SSBN och 46 SSN under en period av 17 år, dvs. SSBN vartannat år och 1 SSN per år, en takt som amerikanska varv kommer att kämpa för att hålla, trots de betydande ansträngningar som gjorts på detta område av tillverkare och den amerikanska flottan.


LOGO meta försvar 70 Militära allianser | Försvarsanalys | Australien

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
alla artiklar utan reklam, från €1,99.

- Annons -

För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna