Efter F-135-motorn kommer F-35 också att byta radar med AN/APG-85

På ett syntetiskt sätt är det vanligt att säga att ett stridsflygplan är inget annat än en förening av en cell, en motor och en radar. Och enheterna som markerade sin tid, såsom F4 Phantom II, Mirage III, Mig-21, F-15, F-16 eller Su-27, respekterade alla denna definition och förlitade sig på den perfekta komplementariteten av dessa 3 nyckelkomponenter. I femton år har Lockheed-Martins F-35 också presenterats som det mest slående flygplanet i sin generation, och som sådant har prydts med alla dygder. Men under ledning av det amerikanska flygvapnet verkar det som att två av dessa tre nyckelkomponenter kommer att bytas ut under de kommande åren på Lockheed-Martins flaggskepp.

Ersättningen av F-135 turbojet som driver de 3 modellerna av F-35, A-versionen avsedd för konventionella flygvapen, B-versionen med vertikal eller kort start- och landningskapacitet för att operera från hangarfartyg, och C-versionen drift från hangarfartyg utrustade med katapulter, har under flera år övervägts av det amerikanska flygvapnet, som 2016 tilldelade utvecklingskrediter till motortillverkarna General Dynamics och Pratt & Whitney ett kontrakt på 1 miljard dollar för att utveckla en ny trippelflödesturbojet för att utrusta hans flygplan. Faktum är att F-135 har visat sig vara dåligt dimensionerad idag för de operativa behoven hos F-35, med otillräcklig dragkraft som begränsar flygplanets prestanda, överdriven konsumtion hämmar hans autonomi, eller till och med särskilt tungt underhåll som minskar tillgängligheten för flygplanet. Dessutom är motorn komplex att bygga, och särskilt dyr.

F35B Italiens försvarsanalys | Stridsflygplan | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden
den enmotoriga konfigurationen av F-35 var påtvingad av version B start och kort eller vertikal landning av flygplanet, vilket tvingar motortillverkaren Pratt & Whitney att utveckla en mycket kraftfull turbojetmotor för att stödja max 30 ton av F-35 vid start.

För att möta dessa behov har de två amerikanska motortillverkarna åtagit sig att utveckla en ny generation turbojetmotorer, kallat Adaptive Engine Transition Program, eller AETP. Till skillnad från F-135, som använder turbofläktteknik, är AETP:erna baserade på trippelflödesturbojetmodellen, vilket möjliggör lägre bränsleförbrukning och ökad motorkraft, samtidigt som de, enligt hypotesen, minskar begränsningar på mekaniska delar och därför förenklar underhållet. Utvecklingen av en sådan motor skulle dock, trots de framsteg som gjorts av amerikanska motortillverkare på sina prototyper, fortfarande kräva mycket stora investeringar på flera miljarder dollar, medan byte av motorer på befintliga celler skulle generera en investering som uppskattas till över 40 miljarder dollar. Detta är anledningen Pratt&Whitney har samtidigt utvecklat en "förbättrad" version av sin F-135, erbjuder förvisso mindre prestanda än AETP, men överlägsen den för nuvarande F-135, för lägre overhead. Det slutliga skiljeförfarandet i ämnet måste snart avgöras av det amerikanska flygvapnet som, med en riktad flotta på mer än 1700 XNUMX flygplan, agerar som den enda beslutsfattaren på detta område.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Stridsflygplan | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna