Efter SPIKE är det israeliska luftvärnssystemet SPYDER på väg att bryta sig in i Europa

2004 gick två tyska försvarsindustrigrupper, Rheinmetall Defence Electronics GmbH och DIEHL Munitionssysteme GmbH, samman med israeliska RAFAEL Ltd för att skapa samriskföretaget EUROSPIKE Gmbh, som inte bara är avsett att tillverka Israels nya SPIKE pansarvärnsmissiler beordrades av Bundeswehr att ersätta de fransk-tyska Milan- och HOT-missilerna, men också att erbjuda alla SPIKE-familjens missiler till de europeiska arméerna. Faktum är att medan Euromissile kontrollerade nästan alla europeiska arméer när det gäller pansarvärnsmissiler på 80- och 90-talen, och därmed berövade den amerikanska industrin värdefulla marknadsandelar på detta område, är det verkligen de israeliska SPIKE-missilerna som, sedan 2004, har tagit kontroll över dessa arméer, efter att ha valts ut av 21 av de 27 medlemsarméerna i NATO, inklusive 19 europeiska arméer.

En liknande situation verkar nu ta form, inte när det gäller pansarvärnsmissiler, utan när det gäller luftvärnssystem. I själva verket, Rafael-företaget meddelade nyligen att det är i mer eller mindre avancerade förhandlingar med 5 europeiska länder per månad, Belgien, Bulgarien, Ungern, Polen och Rumänien, att förvärva SPYDER medeldistans luftvärnssystemet, medan Tjeckien redan har beställt 4 batterier 2020 för att ersätta sina SA-6-system (2K12 Kub) som ärvts från sovjettiden . Ett sådant tillkännagivande kommer inte att misslyckas med att reagera i vissa europeiska kretsar, särskilt eftersom det finns 3 system som motsvarar SPYDER och europeisk faktura, Tyska IRIS-T SL och den franska MICA VL (NG) för SPYDER-SR, och den mer effektiva fransk-italienska SAMP/T Mamba för SPYDER-MR.

iris t 3 Försvarsnyheter | Tyskland | Belgien
Liksom franska Mical VL är tyska Iris-t SL den direkta konkurrenten till israeliska SPYDER-SR

Det måste sägas att SPYDER inte saknar attraktioner att förföra. För det första är den modulär och anpassningsbar, med ett kortdistanserbjudande baserat på AESA EL/M-2106-radarn och den infrarödledda Python 5-missilen, för en avlyssningsbubbla med en räckvidd på 20 km och på en maximal höjd av 9000 m, och ett medeldistanserbjudande baserat på den kraftfulla AESA EL/M-2084-radarn som används särskilt av Iron Dome-systemet, och den aktiva radarledda Derby-missilen, med en räckvidd på 50 km på en höjd upp till 16.000 XNUMX meter . I sin senaste utveckling erbjuder SPYDER-MR (medium range), även kortdistans anti-ballistisk avlyssning. Denna sista kapacitet, som Rafael har lagt fram, är dock mer marknadsföring än operationell, bubblan av antiballistiskt skydd som erbjuds av en missil som har Derbyts prestanda är särskilt reducerad, bara mot missiler i nedåtgående fas som siktar mot ett mål som är exakt skyddat vid batteriet. Men det mest tilltalande av Rafaels argument ligger någon annanstans, tillsammans med de risker och begränsningar som är kopplade till det.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Tyskland | Belgien

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna