Kina kunde inte ta Taiwan militärt 2026 enligt simuleringar

I händelse av en konflikt mellan Kina och Taiwan kan Folkets befrielsearmé inte hoppas på militär framgång 2026, inte ens i händelse av en blockad av Taiwan, enligt simuleringar utförda av CSIS.

Medan europeiska ledares och soldaters uppmärksamhet, rent logiskt, nu fokuseras på Ryssland och de direkta och inducerade konsekvenserna av konflikten i Ukraina, är amerikanska strateger främst inriktade på att förutse utvecklingen av den politiska striden och potentiellt militära mellan Washington och Peking i Stilla havet och Indiska oceanen.

Huvudämnet för friktion mellan de två världssupermakterna är ingen mindre än ön Taiwan, autonom sedan 1949 efter att de nationalistiska styrkorna i Chiang Kai-shek, besegrade av Mao Zedongs kommunistiska styrkor, lämnade kontinenten för att etablera en autonom regering på ön.

Om samarbetet mellan Taipei och Peking under 90- och 2000-talen var en av pelarna i den kinesiska ekonomiska revolutionen, till förmån för båda huvudpersonerna, har Folkrepubliken Kina aldrig övergett sina ambitioner om återförening, vilket gör att en av pelarna i förhandlingar med USA i början av 70-talet för att motverka sovjetmakten.

Spänningarna ökade avsevärt i ämnet när president Xi Jinping kom till makten, som från sitt första mandat gjorde att Taiwan återupptogs för att göra det till en provins i Folkrepubliken Kina, till ett strategiskt mål, även om detta krävde väpnad intervention.

Samtidigt upplevde de kinesiska väpnade styrkorna, med stöd av en mycket dynamisk industri och anmärkningsvärd planering, bländande framsteg, framför allt genom den påtvingade konstruktionen av en förstklassig höghavsflotta och ett lika effektivt och dimensionerat flygvapen.

Till den grad att de högst uppsatta officerarna vid Pentagon som ansvarar för denna teater öppet har varnat för risken för konflikter runt Taiwan på kort sikt, eftersom USA har försäkrat landet om dess skydd i händelse av kinesisk militär aggression.

Chi Yang Knox fregatt Taiwan e1673356762534 simulering | Militära allianser | Försvarsanalys
Enligt CSIS-simuleringar skulle de taiwanesiska sjöstyrkornas 26 fregatter och korvetter elimineras av kinesiska förebyggande attacker inför ett luftamfibieangrepp

Det är i det här sammanhanget den amerikanska tankesmedjan Center for Strategic and International Studies (CSIS) genomförde en serie simuleringar för att bedöma vad som kan bli konsekvenserna av ett amfibiskt och luftburet militärt anfall från Folkets befrielsearmés styrkor mot Taiwan 2026, samt konsekvenserna av en amerikansk och japansk intervention för att komma till hjälp för deras allierade.

Datumet 2026 är inte obetydligt, eftersom amiral Phil Davidson, då befälhavare för amerikanska styrkor i Stilla havet, 2021 förklarade atten kinesisk militär intervention mot Taiwan kan äga rum före 2027, år återupptaget, sedan, av den amerikanska flottan et det amerikanska flygvapnet som ett avgörande datum för en potentiell förskjutning av styrkan i Stilla havet.

Dessutom kommer president Xi Jinpings tredje mandatperiod också att avslutas 3, då den senare fick den kinesiska konstitutionen ändrad så att han kan kandidera för en ny mandatperiod utöver de två planerade.

Utan att vara det minsta överraskande ger dessa simuleringar utförda av CSIS ändå en bättre förståelse för problemen och dynamiken i denna teater.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 simulering | Militära allianser | Försvarsanalys

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

4 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna