Den kinesiska folkets befrielsearmé håller också på att utveckla en alldomändoktrin

Som vi upprepade gånger har skrivit, medan västerländsk media och politisk uppmärksamhet, inklusive i USA, idag är fokuserad på Ryssland och konflikten i Ukraina, det är verkligen Kina som framför allt sysselsätter Pentagons strateger.

Faktum är att, bortsett från sin kärnkraftskapacitet, har Moskva inte längre den militära, ekonomiska och demografiska förmågan att utgöra ett stort hot mot Washington och Nato, särskilt eftersom dess arméer har lidit hårt sedan konfliktens början, med betydande förluster av män och material. .

Kina å sin sida har en mycket dynamisk ekonomi, stödd av betydande finansiella reserver, samt en befolkning på 1,4 miljarder människor. inklusive 25 miljoner övertalliga män i åldrarna 20 till 40, och nu kommer industriell och teknologisk kapacitet att tangera de i USA.

För att möta denna utmaning, Pentagon har satsat på teknik, särskilt för att kompensera för dess framtida svaghet i form av massa, förlitar sig på autonoma system som flyg- och sjödrönare, avancerade kinetiska system som hypersoniska missiler, och överlägsen kapacitet i de mer traditionella områdena land-, luft- och marin rustning.

Framför allt har amerikanska generaler utvecklat en doktrin om avancerat samarbetande engagemang, betecknat med akronymen JADC2 för Joint All-Domain Command and Control. Baserad på sammankopplingen av alla kommunikationssystem under kontroll av datafusion och massiv användning av artificiell intelligens och cloud computing-teknologier, bör denna doktrin göra det möjligt att avsevärt förkorta tidsfrister och utöka kapaciteten hos vad amerikanska strateger kallar Kill Chains, genom att tillåta varje anslutet system att få tillgång till information och resurser från andra system som är tillgängliga i teatern för att svara på ett hot eller ta tillvara en möjlighet inom särskilt korta tidsfrister, i storleksordningen några minuter, där det tog några timmar för några år sedan .

Kina APL Information Warfare Military Alliances | Försvarsanalys | Stridsflygplan
Cyberkapaciteter har utvecklats massivt av PLA sedan 2015, och ingriper både för att skydda informationssystem och för att beröva motståndaren några av hans medel, i enlighet med doktrinen i PLA som syftar mer till att neutralisera motståndarens kapacitet än att förgör dem.

För de amerikanska styrkorna måste JADC2-doktrinen göra det möjligt att maximera användningen av de medel som finns tillgängliga i en operationssal, allt från satelliter till cyberkapacitet genom styrkorna från de fyra amerikanska kårerna, för att kompensera för det troliga Kinesisk numerisk fördel om tillämpligt. Men denna strategi lider, som också är fallet med den massiva användningen av drönare eller förbättringen av vapensystemens kapacitet eller utbildning av styrkor, av en betydande strukturell svaghet, som är mer mot vilken arméerna amerikanerna är utblottade.

På alla dessa områden utvecklar Peking faktiskt jämförbar kapacitet på sin sida, med det uppenbara syftet att neutralisera den operativa multiplikatorn som amerikanerna hoppats på. Sålunda, i den senaste rapporten om kinesisk militärmakt, publicerad av det amerikanska försvarsdepartementet för kongressen, indikerade att PLA för sin del skulle engagera sig i utvecklingen av en doktrin jämförbar med den amerikanska JADC2, utsedd Precisionskrigföring med flera domäner av Peking.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militära allianser | Försvarsanalys | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna