Leopard 2, Mamba, Patriot, Marder... Européerna ökar massivt sitt militära stöd till Ukraina

Sedan flera dagar tillbaka råder atmosfären av en nära förestående avgörande strid i europeiska kanslier. Efter månader och månader av att skjuta upp den offensiva eller defensiva karaktären hos den eller den utrustningen, eller flera pas de trois för att motivera vissa beslut, verkar det som att en majoritet av de stora europeiska huvudstäderna nu går mot att stödja ett massivt bidrag till den ukrainska försvarsinsats, inom kortare tidsramar än vanligt. Början av året präglades alltså av det franska beslutet att leverera Bastion trupptransportfordon, och framför allt lätta stridsvagnar (eller pansarspaningsfordon för de som är irriterade över denna kvalifikation) AMX-10RC, vilket banade väg för leverans av icke -Sovjetiska offensiva rustningar i första linjen, även när de återstående lagren i Europa av T-72-stridsvagnar och BMP-infanteristridsfordon minskar och den ryska industriproduktionen har återgått till frenetiska rytmer på 40 till 50 tunga pansarfordon per månad.

Faktum är att dagen efter det franska tillkännagivandet tillkännagav Berlin och Washington gemensamt nästa leverans av VCI Marder och Bradley till Kiev, men också av ytterligare 2 Patriot-batterier utöver det som redan utlovades av Joe Biden för några veckor sedan. Som sådan kommer utbildningen av de ukrainska tjänarna i dessa batterier att börja nästa vecka. baserad på Fort Still i Oklahoma, så att batterierna kan levereras och implementeras "så snabbt som möjligt", enligt US Air Force Brigadier General Patt Ryder, som övervakar denna utbildning. Samtidigt kommer liknande utbildning att genomföras av Paris och Rom för att kunna förse Kiev med ett SAMP/T Mamba-batteri, vilket kommer att göra det möjligt för de ukrainska arméerna att förlita sig på 4 långväga luftvärns- och antiballistiska system med mycket hög prestanda inom några månader. Låt oss i förbigående komma ihåg att patriotutbildningen inom den amerikanska armén idag tar 2 år, även om denna kommer att förkortas avsevärt med tanke på den operativa brådskan, men också på grund av kunskapen hos de ukrainska markflygoperatörerna som perfekt visste hur man skulle göra använda sina S-300, Buk och Tor-system för att förneka himlen för ryska stridsflygplan, och som också lärt sig att implementera andra system som tyska IRIS-T och franska Crotale -NG i tidsrekord.

Mamba Aster30 Tyskland | Militära allianser | Försvarsanalys
Frankrike och Italien förbereder sig för att utbilda ukrainsk personal i syfte att sätta upp ett luftvärns- och antimissilbatteri SAMP / T Mamba

Men det mest avgörande av de senaste dagarnas tillkännagivanden gjordes av Polens president Andrzej Duda, under ett möte med Ukrainas president Volodymyr Zelensky och hans litauiske motsvarighet, premiärminister Gitanas Nausèda, som talade i Lviv idag. Den polske presidenten tillkännagav faktiskt den kommande utsändningen av ett stridsvagnskompani Leopard 2 polacker i Ukraina, som en del av en "internationell koalition av givare" för att stödja den ukrainska försvarsinsatsen. Men vi känner inte till ramarna för denna koalition, och särskilt inte om Berlin faktiskt har gett sitt godkännande till Warszawa att leverera dessa pansarfordon byggda av Krauss-Maffei Wegmann, varav 250 är i tjänst med de polska väpnade styrkorna. Som en påminnelse representerar ett stridsvagnskompani oftast 14 av dessa pansarfordon, även om detta antal i vissa fall kan överstiga 20 enheter.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Tyskland | Militära allianser | Försvarsanalys

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

3 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna