Indiska flottan ska enligt uppgift överväga att aktivera alternativet för ytterligare Naval Group Scorpene-ubåtar

Det indiska P2014i-programmet, som lanserades 75, syftade till att ta över från P75-programmet som tilldelades 1997 French Naval Group för konstruktion av 6 ubåtar av Kalvari-klassen baserade på Scorpene-modellen. Det nya programmet var att tillåta den indiska marinen att ta emot 6 nya ubåtar, denna gång utrustade med anaerob framdrivning, eller AIP for Air Independent Propulsion, som redan används på tyska, svenska, kinesiska och sydkoreanska ubåtar. , och erbjuda utökad dykautonomi för undervattensfarkoster. , upp till 3 veckor, jämfört med en vecka för konventionella batterier. Sedan dess har P75i-programmet stött på många svårigheter, särskilt relaterade till kraven i de indiska specifikationerna som kräver att endast teknik som redan är i drift och i drift kan föreslås. Dessa begränsningar ledde till att 4 av de 5 deltagarna i tävlingen drog sig ur, spanska Navantia, tyska TKMS, ryska Rubin och French Naval Group, vilket endast lämnar sydkoreanska DSME och dess Dosan Anh Changho i konkurrens, en mycket otillfredsställande situation för New Delhi som avser att dra fördel av detta kontrakt för att förvärva vissa nyckelteknologier för att utveckla sin egen marinindustri.

I flera månader har situationen kring programmet varit frusen, i väntan på en ändring av specifikationerna som tillåter andra tillverkare att delta. På samma gång, den pakistanska flottan ökar avsevärt sin egen ubåtskapacitet, med i synnerhet förvärvet av 8 AIP Type-039B-ubåtar från Peking, fartyg som är kända för att vara effektiva och diskreta, vida överlägsna Kilo och Type 209 som representerar huvuddelen av den indiska ubåtsflottan. P75-programmet närmar sig sitt slut, medan den 5:e av ubåtarna, INS Vagir, bör tas i bruk inom några dagar, och den 6:e och sista byggnaden, INS Vagsheer, har sjösatts den 22 april 2022, och den indiska flottan verkar mycket nöjd med prestandan för sina nya fartyg. Slutligen, sedan lanseringen av P75i-programmet, har en ny batteriteknologi, baserad på litiumjonparet, framgångsrikt använts på Japans första ubåt av Taigei-klassen, JS Tagei, som erbjuder många fördelar, inklusive gentemot AIP-tekniken, vilket skapar tvivel i New Delhi om P75i-programmets relevans.

Taigei klass ubåt Air Independent Propulsion AIP | Försvarsanalys | Indo-pakistansk konflikt
JS Taïgei från den japanska sjöns självförsvarsstyrkor, är den första ubåten utrustad med litiumjonbatterier

För att möta dessa begränsningar verkar det som enligt hindustantimes hemsida citerar källor som är bekanta med saken, att den indiska marinens generalstaben planerar att utföra alternativet med 3 ytterligare fartyg av Kalvari-klassen, kanske åtföljda av 3 andra enheter, istället för P75i-programmet. Ett sådant alternativ skulle verkligen göra det möjligt att utnyttja det industriella verktyget från Mazagon-varven och hela leveranskedjan organiserad av Naval Group så bra som möjligt och på kort tid, för att svara på den pakistanska flottans maktökning, Scorpene är perfekt i nivå för att möta den pakistanska Type 039B. Men ambitionen för den indiska flottan, i denna skiljedom, går långt utöver ämnet för konventionellt drivna ubåtar, oavsett om de är konventionella, AIP eller utrustade med litiumjonbatterier. Målet är faktiskt att så snabbt som möjligt skaffa en flotta på 6 till 8 kärnkraftsdrivna attackubåtar.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Air Independent Propulsion AIP | Försvarsanalys | Indo-pakistansk konflikt

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

4 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna