Inför det nordkoreanska hotet vill den sydkoreanske presidenten placera ut kärnvapen på sin mark

2022 kommer att ha varit ett år av extrem spänning i världen. Men medan mycket uppmärksamhet riktas mot den rysk-ukrainska konflikten, har andra potentiella konflikter snabbt utvecklats under detta år på planeten. Detta är fallet med ön Taiwan, föremålet för Kinas president Xi Jinpings ambitioner, men också från Persiska viken med ökningen av den iranska militära kapaciteten, eller Kaukasus, med de stridande motstående armeniska och azeriska styrkorna runt Nagorno-Karabach.

Men den mest intensiva teatern idag är ingen mindre än den koreanska halvön, där Nordkorea har skjutit upp inte mindre än 88 ballistiska missiluppskjutningar av olika modeller och avstånd i år, oftast runt eller närhet till sydkoreanska och japanska territorialvatten.

Utrustat med kärnvapen har Pyongyang således vid upprepade tillfällen visat att man kunde slå sin granne, men även Japan, och föreslår att man vid behov skulle kunna slå amerikanska territorier med sina missiler.interkontinentala. Förutom, den nya nordkoreanska doktrinen som presenterades i december 2022 anser att det är legitimt att använda taktiska kärnvapen, även i första hand.

Faktum är att begränsningen av det nordkoreanska kärnvapenhotet har blivit besattheten av Blue House, residenset för Sydkoreas president Yoon Suk Yeol och hans regering, men också för hans amerikanska allierade. Ämnet är också kärnan i diskussionerna med Joe Biden, med en planerad förstärkning av amerikanska resurser dedikerade till att begränsa detta hot i Sydkorea, och specifika övningar kring detta hot mellan de amerikanska och sydkoreanska arméerna.

Samtidigt har Seoul utrustat sig meden specifik doktrin, känd som 3-axlig doktrin, för att begränsa detta hot, strukturerat kring förebyggande anfall för att eliminera nordkoreanska uppskjutningsplatser i händelse av överhängande anfall, avlyssning av vektorer som skickats av Pyongyang som skulle ha undkommit förebyggande anfall, och slutligen, eliminering av uppsättningen kritiska nordkoreanska platser och infrastrukturer för att neutralisera arméernas kommando och stöd.

För detta utvecklar de sydkoreanska arméerna flera land-, sjö- och luftanfallskapaciteter, såväl som avancerade avlyssningsförmåga som kan motverka Pyongyangs missiler, i en aldrig tidigare skådad ansträngning av landet för sitt eget försvar.

KDDXIII Batch2 Jeongjo den stora Analyser Defense | Kärnvapen | Stridsflygplan
de nya KDXIII jagarna från den sydkoreanska flottan deltar i 3-axlig doktrin genom att implementera Hyunmoo III kryssningsmissiler

Men även om den är relevant och, uppenbarligen, utrustad med betydande resurser, lider 3-axlig doktrin av en kritisk strukturell svaghet. I själva verket kan det bara fungera om antalet kärnstridsspetsar och potentiella vektorer i tjänst i Nordkorea förblir begränsat, för att inte bara kunna slå till dem eller till och med fånga upp dem, utan framför allt för att kunna följa dem med tillräcklig precision och fullständighet för att skydda landet.

Idag, enligt källor, har Nordkorea faktiskt 20 till 50 kärnstridsspetsar och hundra ballistiska missiler som kan bära dem om det behövs. Men i sitt nyårstal, den nordkoreanske diktatorn, Kim Jong-un, lovade specifikt att öka "exponentiellt", antalet kärnstridsspetsar i landet. Är det ett svar på tillkännagivandena från hans nordkoreanska motsvarighet?

Hur det än är så har president Yoon Suk Yeol å sin sida deklarerat att han avser att öka Sydkoreas defensiva kapacitet, även om det innebär utplacering av kärnvapen i landet, eller till och med skaffa vapen, kärnvapen.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Kärnvapen | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

3 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna