A320Neo vs Falcon10X, vem kommer att ersätta Atlantic 2 för den franska flottan?

Efter misslyckandet med det fransk-tyska MAWS-programmet är Falcon10X från Dassault Aviation och A320Neo från Airbus Defence and Space i färd med att ersätta den franska marinens maritima patrullflygplan Atlantic 2.

Utformningen av en ersättare för det tyska sjöfartspatrullflygplanet P-3C Orion och deras franska Atlantique 2-motsvarigheter var en del, 2017, av fransk-tyska avtal som var avsedda att ge ett stort lyft åt idén om Defense Europe, tillsammans med andra program som FCAS för stridsflygplan och MGCS för tunga stridsvagnar. Utsedda Maritime Airborne Warfare System eller MAWS, detta program upplevde dock en motverkad utveckling, särskilt när Berlin tillkännagav, 2021, förvärvet av fem P-8A Poseidon maritima patrullflygplan av amerikanska Boeing för ersätta dess äldsta Lockheed P-3C.

Sedan dess har programmet stoppats, Frankrike och Tyskland med tanke på att det är den andres ansvar att låsa upp den, utan att någonsin ge den nödvändiga drivkraften för att uppnå det. Dessutom, som en del av kuvertet på 100 miljarder euro som tillkännagavs den 27 februari av Olaf Scholz inför förbundsdagen för att modernisera Bundeswehr, planerades initialt en beställning på ytterligare 7 P8, även om den nu är okänd, p.g.a. programmets förbluffande och inflationens inflytande, om detta antagande kommer att bibehållas.

I vilket fall som helst, för Frankrike var det viktigt att ta ledningen, eftersom de 18 Atlantic 2:or som för närvarande moderniseras till standard 6 inte kommer att kunna fortsätta att utföra sitt strategiska uppdrag efter det kommande decenniet.

Detta är anledningen till att det franska generaldirektoratet för försvarsmateriel tillkännagav den 12 februari att man tilldelat Dassault Aviation och Airbus Défense & Space ett studiekontrakt värt 10,9 miljoner euro för att genomföra en konkurrensutsatt studie för att ersätta den franska Atlantique 2 över nästa decennium, den första på grundval av den nya generationen Falcon10X affärsjet, och den andra på en utveckling av civila transportflygplan A320Neo.

Var och en av tillverkarna har nu 18 månader på sig att genomföra denna studie och föreslå det mest effektiva och ekonomiska vapensystemet, men också teknisk utveckling när det gäller detektion, kommunikation, samarbete och stridssystem. Det mest relevanta för att möta framtida behov av franska flottan.

A320Neo och Falcon10X är på väg att ersätta atlantique 2
Franska flottans 18 moderniserade Atlantique 2 kommer att behöva bytas ut under det kommande decenniet

Dessutom måste de tekniska och ekonomiska modeller som föreslås av flygplanstillverkarna möjliggöra integration av nya partner, särskilt europeiska, vilket förutsätter en industriell delning som vi vet är komplicerad att implementera, särskilt om den måste vara tillräckligt flexibel för att göra det effektivt iterativt eller successivt och inte globalt när programmet lanseras.

Denna sista begränsning visar att Paris håller dörren öppen för Berlin att ansluta sig till programmet, och med det andra europeiska partner. Å andra sidan sätter detta tillkännagivande definitivt ett slut på MAWS-programmet, i betydelsen ett ab-initio globalt samarbete mellan Paris och Berlin i denna fråga, och för att notera att av de 6 fransk-tyska samarbetsprogram som tillkännagavs 2017, endast två är fortfarande aktiva, FCAS- och MGCS-programmen, medan MAWS (Maritim patrull), CIFS (ny generations artilleri), MAST-F (Långdistans pansarvärnsmissil) och Tiger III (stridshelikopter) har antingen övergivits eller stoppats sedan flera år.

Hur som helst kommer nu den franska sjöpatrullens framtid att utspelas mellan Falcon10X från Dassault Aviation, och A320Neo från Airbus, två flygplan med radikalt olika tekniska och kommersiella filosofier, och som var och en har specifika tillgångar att lägga fram.

Kom ihåg att sjöfartspatrullen, under befäl av den franska flottan, täcker många uppdrag, allt från krigföring mot ubåtar med ekolodsbojar och lufttappade torpeder, till ytstridig krigföring med betydande resurser. radar, elektronisk och elektrooptisk detektering system, såväl som anti-skeppsmissiler som AM39 Exocet och dess ersättare, FMAN. De deltar således aktivt i skyddet av maritima utrymmen, men också av franska flottans utplaceringar som i fallet med Naval Air Group eller Amphibious Groups, och spelar en avgörande roll i avskräckningen genom att skydda in- och utträde av ubåtar. i sina mest sårbara faser.

Slutligen har enheterna många sätt att lyssna och elektronisk krigföring, och har kapacitet att implementera guidad luft-markammunition, vilket gör att de kan stödja markstyrkor vid behov, särskilt under utplaceringar i Afrika.

Airbus DS A320 Neo

För att svara på den franska sjöpatrullens nuvarande och framtida uppdrag, Airbus DS förlitar sig på sitt nya civila transportflygplan A320 Neo på medeldistans. Omvandlingen av civila transportflygplan för maritima patrulluppdrag är inte ny.

På 60-talet var den amerikanska P3 Orion, som ersatte P2 Neptune, en utveckling av den civila L-188 Electra, medan den brittiska Nimrod härstammade från de Havilland Comet och Ilyoushin Il-38 Doplhin sovjetiska flygplan förlitade sig på Il-18 transportflygplan.

Detta tillvägagångssätt används fortfarande i stor utsträckning idag, med P-8 Poseidon som kommer från Boeing 737-800 som ersätter P-3 inom den amerikanska flottan. Men om de flesta tidigare generationens maritima patrullflygplan, som Orion, Dolphin eller Atlantique, var baserade på en dubbel eller fyrdubbel turbopropkonfiguration, skulle det nya flygplanet som A320Neo liknar, som den amerikanska P-8 eller framtida ryska Tu-214, använd en twin-jet-konfiguration.

A320neo MPA Militär planering och planer | Försvarsanalys | Maritime Patrol Aviation
Airbus DS har erbjudit konvertering av A320 Neo till en maritim patrullversion betecknad MPA i flera år

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Planification et plans militaires | Analyses Défense | Aviation de Patrouille Maritime

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna