Föga förvånande, Berlin skjuter upp till Washington i ämnet Leopard 2 till Ukraina

- Annons -

Genom att tillkännage, i början av veckan, skickar ett kompani stridsvagnar Leopard 2 till Ukraina inom ramen för en "internationell allians av bidragsgivare" visste den polske presidenten Andrzej Duda mycket väl att han skulle sätta Tyskland i stor förlägenhet, som inte på något sätt hade gett sitt samtycke i denna fråga, medan detta tillstånd krävs inom den ramavtal för export av krigsmateriel. För den polske presidenten var det återigen efter Mig-29-avsnittet, att smickra sin image i Östeuropa och Ukraina, till nackdel för sin tyska granne, dessutom ett relativt enkelt mål eftersom redan föremål för mycket kritik sedan konfliktens början. De sistnämnda visste mycket väl att Berlin inte kunde komma överens med lätthet, särskilt eftersom den tyska opinionen till stor del är fientlig mot sändningen av tyska tunga stridsvagnar till Ukraina, och att ett sådant steg skulle representera ett nytt brott med den traditionella tyska ståndpunkten i händelse av konflikt.

Det som var förutsägbart tog inte lång tid att hända. På sociala nätverk hyllades Polen och president Duda som föredömen av dygd och mod, medan mordiska överväganden gentemot Tyskland, som var långsamt att ge sitt samtycke, hördes från alla håll. Låt oss dock komma ihåg att Leopard 2 polska enheter förvärvades från Berlin efter övergången till västra Östeuropa, till exceptionellt låga priser, för att ersätta den äldsta sovjetiska utrustningen och stärka landets defensiva förmåga. Och när Warszawa meddelade att T-72 och sedan PT-91 skulle skickas till Ukraina, föreslog Berlin att ersätta dem, som för andra länder, med en överföring av stridsvagnar Leopard 2, vilket Warszawa vägrade eftersom de pansarfordon som erbjuds av Tyskland var av A4-standarden och inte den senaste A7+-standarden, som var betydligt dyrare.

M1A2 Abrams Tyskland | Militära allianser | Försvarsanalys
Olaf Scholz villkorade tillstånd för leverans av Leopard 2 till Ukraina, till leverans av amerikanska Abrams-stridsvagnar till Kievs arméer

Hur som helst, för att komma ur fällan som president Duda satt, meddelade Olaf Scholz att han skulle acceptera överföringen av tankar Leopard 2 till Ukraina, inklusive de som innehas av dess kunder som Finland, Polen och andra, först efter att USA enligt uppgift tillkännagav transporten av tunga Abrams-tankar till landet. Faktum är att om Duda känner sig i en styrkeposition, förmodligen felaktigt, gentemot europeiska länder, har han aldrig vågat utmana USA genom att tillkännage återexport av amerikansk utrustning till Kiev, eftersom han inte gjorde det, precis som alla östländer snabba med att kritisera Tyskland, angående de israeliska pansarvärnsmissilerna SPIKE, som är allmänt i tjänst i dessa arméer och som utan tvekan skulle ha tillfört ett betydande mervärde till de ukrainska försvararna. Jerusalem motsätter sig verkligen att skicka material av denna typ till Ukraina, för att inte framkalla en hårdnande av ryska positioner i Syrien eller Kaukasus.

- Annons -

LOGO meta defense 70 Tyskland | Militära allianser | Försvarsanalys

75 % av denna artikel återstår att läsa,
Prenumerera för att komma åt det!

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 6,90 €.


Nyhetsbrev prenumeration

- Annons -

Registrera dig för Meta-Defense nyhetsbrev att ta emot
senaste modeartiklarna dagligen eller veckovis

- Annons -

För vidare

4 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna