F-16V mot NATO-medlemskap kommer USA att ge efter för president Erdogans utpressning

Från tillkännagivande av Stockholms och Helsingfors kandidatur till Nato efter den ryska aggressionen mot Ukraina och den förnyade spänningen i Europa som den orsakat, Turkiet utnyttjar så mycket som möjligt Atlantalliansens stadgar, som kräver att ett nytt medlemskap får godkännande av alla sina medlemmar, i ett försök att häva hela eller delar av de sanktioner som införts av den amerikanska kongressen men också av européerna efter förvärvet av ett luftvärnsbatteri -flygplan S- 400 nära Moskva och militäroperationen mot kurderna i Syrien. Anspråk på stöd från skandinaviska huvudstäder för kurdiska medborgare som av Ankara anses vara terrorister från det kurdiska arbetarpartiet, Ankara har verkligen systematiskt motsatt sig detta medlemskap, även om de officiella förfrågningar som de turkiska myndigheterna skickade till sina svenska och finska motsvarigheter gällde flyktingar vars koppling till PKK var långt ifrån fastställd.

Men förutom att implodera alliansen i ett mycket kritiskt ögonblick, har de västerländska kanslierna, inklusive Washington, i flera månader befunnit sig utan en lösning för att åsidosätta den turkiska oppositionen. Och faktiskt, svenskt och finskt medlemskap anses vara strategiskt av Washington, Joe Biden bad officiellt kongressen att godkänna exporten av 40 F-16V och 80 moderniseringssatser för att omvandla 80 av F-16 C/D i tjänst med det turkiska flygvapnet till denna standard, för att erhålla upphävandet av president Erdogans vetorätt i denna fil. Det är hittills inte känt om andra turkiska förfrågningar också har inkluderats i denna begäran, såsom tillståndet att utrusta det nya T-FX-jaktplanet med F-110-motorer från General Electric, T-129 Atak-helikoptrarna med Rolls-Royce-Honeywell LHTEC CTS-800-turbiner, och till och med för att få Tyskland att häva sanktionerna mot PTU-motorerna och RENK-transmissionerna i Altay-tanken.

F 35A USAF täckflyg USAF Defense Analyser | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion
Grekland kommer att tillåtas förvärva 20 F-35A av Washington för att kompensera för moderniseringen av det turkiska flygvapnet

Ankomsten av 120 F-16V till Turkiet kommer inte att gå utan att rubba maktbalansen i Mellanöstern, i Kaukasus men särskilt i Egeiska havet, inför de grekiska flygvapnen som för sin del ställer upp 80 av dessa stridsflygplan. , samt 24 flygplan Rafale F3R, tillsammans med äldre F-16 C/D och Mirage-2000-5 flygplan. För gott skull meddelade Washington därför att de skulle godkänna försäljningen av 20 F-35A till de grekiska flygvapnen, för att, enligt amerikansk uppfattning, återupprätta en gynnsam maktbalans till förmån för Aten. För övrigt kommer amerikanska tillverkare som Lockheed-Martin att kunna teckna kontrakt för 8 miljarder dollar, 4 miljarder dollar för F-16V och turkiska kit, och 4 miljarder dollar för den grekiska F-35A. Faktum kvarstår att genom att ge efter för det stridsläge som president Erdogan initierade, även för att integrera Sverige och Finland i Nato, öppnar USA en farlig Pandoras ask.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna