Nordkorea kommer att investera nästan 16 % av sin BNP i sitt försvar 2023

För många västländer, i Europa som i Asien, är att uppnå en försvarsinsats motsvarande 2 % av dess bruttonationalprodukt ett tillräckligt mål för att garantera dess säkerhet, och till och med ett mycket ambitiöst mål för några som Belgien som kämpar för att uppnå ett försvar. ansträngning på 1,5 % av BNP. Uppfattningen är väldigt olika i andra länder, beroende på vilket hot som upplevs eller ledarnas ambitioner. Således ägnar USA 3,7 % av sin årliga produktion av rikedom till sina arméer, och Ryssland kommer 2023 att ägna mer än 5 % av sin BNP till detta arbete. Sydkorea, som har hotats av Pyongyang i mer än 70 år, spenderar nästan 2,8 % av sin BNP på detta arbete, där Taiwan ägnar 2,5 %. Vissa länder kan slutligen förlita sig på en mycket stor BNP för att finansiera sina arméer effektivt utan att ägna en stor del av sin BNP till det, som Kina med en insats på 1,7 % för en BNP på 17,800 1 miljarder dollar, eller Japan med 5.000 % av dess BNP på 15 biljoner dollar. Men väldigt få länder ägnar mer än XNUMX % av sin BNP till sitt försvar. Detta är dock fallet med Nordkorea.

Med en befolkning på nästan 26 miljoner invånare för en BNP på endast 18 miljarder USD är Nordkorea ett av de fattigaste länderna på planeten, med en BNP per capita på mindre än 700 USD per år, knappt 1,5 % av BNP per capita i ett land som Frankrike. Även om man tar omvandlingen till köpkraftsparitet, vilket bringar Nordkoreas BNP till 40 miljarder dollar och BNP per capita till 1300 206 dollar, förblir det 230:e av 5.000 i rankningen av länder på planeten. Dessa katastrofala makroekonomiska data hindrar dock inte landet från att ha en mycket mäktig armé som ställer upp med mer än 10.000 XNUMX stridsvagnar, lika många infanteristridsfordon och pansarvagnar, såväl som nästan XNUMX XNUMX artilleristycken. Framför allt har den nu ett kärnkraftslager som uppskattas till omkring femtio stridsspetsar och flera hundra kort-, medel- och långdistans ballistiska missiler och kryssningsmissiler, vilket gör det till ett mycket betydande hot mot sina grannar och mot Sydkorea i synnerhet.

M2020 Tank North Korea Parade Defense Analysis | Kärnvapen | Artilleri
Den nya nordkoreanska stridsvagnen M2020, presenterad (utan att demonstreras) som motsvarigheten till den ryska T-90M, presenterades först under militärparaden i oktober 2020

Och det är inte redo att sluta. I själva verket för att stödja uttalanden som president Kim Jung-un gjorde för några veckor sedan, lovande en "exponentiell" tillväxt av landets kärnvapenanfallsförmåga, bekräftade Pyongyangs parlament en ökning med 1,7 % av landets försvarsutgifter för 2023, vilket ger dessa till 15,9 % av dess BNP, eller cirka 4 miljarder dollar enligt de makroekonomiska data som faktiskt finns tillgängliga. Sedan Kim Jong-un kom till makten i december 2011 har Nordkoreas årliga försvarsbudget multiplicerats med 5, och försvarsinsatsen med nästan 2,5, vilket har möjliggjort spektakulära framsteg som observerats under de senaste åren av de medel som finns tillgängliga för de nordkoreanska arméerna, i synnerhet på området för missiler, vare sig det är ballistiskt, kryssnings-, luftvärns- eller anti-fartyg, men också på det marina området med ankomsten av nya fartyg och ubåtar, och i landrustning med nya pansar- och artillerisystem. Uppenbarligen har hela landet och dess ekonomi idag vänt sig till utvecklingen av sin militära kapacitet.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Kärnvapen | Artilleri

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna