Inför den potentiella ankomsten av Su-35 och S-400 till Iran, formaliserar Israel en order på 25 F-15EX från Boeing

Spänningarna mellan Jerusalem och Teheran är i dag kärnan i den strukturella instabiliteten i Mellanösternteatern. Dessa är särskilt resultatet av de återkommande sammandrabbningarna mellan de israeliska väpnade styrkorna och den shiitiska Hizbollah i Libanon, såväl som de med den iranska milisen i Syrien. Under de senaste åren har emellertid dessa spänningar upplevt en mycket märkbar hårdnande, kring programmen för ballistiska missiler, kryssningsmissiler och långdistansdrönare som utvecklats av den iranska försvarsindustrin, vilket ger dess arméer effektiva anfallsförmåga mot det israeliska territoriet och i synnerhet dess kritiska infrastrukturer. Framför allt är de framsteg som gjorts av det iranska kärnkraftsprogrammet nu kärnan i Jerusalems omedelbara oro, som uppskattar att Teheran bara skulle vara några månader från att ha tillräckligt med raffinerat klyvbart material för att bygga sin första kärnvapenbomb.

Faktum är att i mer än två år nu, flygvapnen tränar för att utföra långväga räder, för att vid behov kunna slå till mot kärnkraftsinfrastrukturen och missilplatserna i Iran. För detta har det israeliska flygvapnet skaffat två skvadroner F-35i smygflygplan, en order på 50 flygplan, en version som härrör från Lockheed-Martins F-35A jaktplan utrustad med israeliska system, förutom 25 F-15i, 50 F-15A/B/C/D och 6 skvadroner av F-16 C/i. Inför det iranska hotets uppgång tillkännagav Jerusalem 2020, dess avsikt att leda en ny skvadron av F-35i, men också en skvadron av nya F-15, den första är ansvarig för att eliminera luftvärnsförsvaret, den andra för att förstöra infrastrukturen och täcka Belysningen mot motståndarjakten, om nödvändigt. På grund av landets politiska instabilitet formaliserades faktiskt bara ordningen på 25 F-35i. Det alltmer flagranta närmandet mellan Teheran och Moskva, kring konflikten i Ukraina, och dess konsekvenser för Irans förvärv av ryska vapen, verkar ha övertygat Jerusalem, som skulle ha formaliserats under de senaste dagarna, beställningen av 25 F-15EX från Boeing, samt omvandlingen av sin F-15i till denna standard (bortsett från elektriska flygkontroller).

F 35I Adir start HAA försvarsanalyser | Stridsflygplan | Syrienkonflikten
Israel har utvecklat stealth drop-tanks för att öka autonomin för sin F-35i utan att ändra deras smygkraft

Verkligen bortom den kommande ankomsten av 24 till 30 Su-35 till Iran, nyligen uttalanden från den ryske ambassadören i Iran, verkar tyda på att Teheran också skulle kunna ta emot andra vapensystem från Moskva, i synnerhet S-400 luftvärnssystem. Det israeliska flygvapnet är bekant med detta system, i tjänst i Syrien för att skydda rysk infrastruktur, och vet hur man bedömer dess prestanda. Om sådana system skulle sättas in i Iran, tillsammans med Su-35-stridsflygplan som är mycket effektivare än stridsflygplanen i tjänst med det iranska flygvapnet, gällde begränsningarna för en eventuell bombflotta, och särskilt för att stödja flygplan som tankfartygen och de avancerade flygvarningsplan som skulle följa med dem skulle i själva verket vara mycket viktigare. Det är i detta sammanhang som paret F-35i och F-15EX skulle vara vettigt.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Stridsflygplan | Syrienkonflikten

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

  1. […] Tillkännagivandet av sändningen av de nya CAESARerna kommer förmodligen att tillåta Paris att komma ut på toppen av kontroversen som sväller om leveransen av Leclerc-stridsvagnar, eller till och med Mirage 2000s till Kiev. Som vi diskuterade för några månader sedan skulle det vara ett mycket skadligt beslut att skicka franska Leclerc-stridsvagnar till Ukraina, eftersom armén bara har ett litet antal av dessa stridsvagnar, som annars är komplicerade att implementera och underhålla, medan ingen industriell kapacitet som skulle kunna göra det möjligt att ersätta dessa pansarfordon finns i landet. Samtidigt anses sändandet av västerländska stridsplan, Mirage 2000 som F-16, för tillfället uteslutet av Washington, troligen för frågor om risk för eskalering från Moskvas sida, att oavsett om i Ukraina genom att öka anfall mot civila mål, eller utanför denna teater, antingen genom hemliga handlingar eller genom instrumentering av spänningar som i Iran. […]

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna