Den amerikanska senaten kommer att motsätta sig försäljningen av F-16 till Turkiet tills Sverige och Finland går med i Nato

Sedan det gemensamma tillkännagivandet från Stockholm och Helsingfors om att de två länderna kandiderar till Nato i ett förfarande som påstår sig vara brådskande på grund av kriget i Ukraina, har Ankara och dess president RT Erdogan upprepade gånger argumenterat för sin vetorätt under förevändning att två länder, och Sverige i synnerhet, skulle välkomna "terrorister" från det kurdiska arbetarpartiet och den gulenistiska rörelsen som, enligt de turkiska myndigheterna, ansvarade för kuppförsöket 2016. Trots försök till förhandlingar mellan de 3 huvudstäderna blev det snabbt klart att de krav som Ankara formulerade var oacceptabla för de två skandinaviska länder som är mycket fästa vid respekt för mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen. Faktum är att idag tyder allt på det Turkiet kommer inte att låta Sverige, och eventuellt även Finland, gå med i Atlantalliansen, vilket skulle blockera hela processen som kräver enhällighet för en utvidgning av Nato.

Samtidigt, Ankara har skickat en mycket stor begäran om export av försvarsmateriel till USA, i storleksordningen 20 miljarder dollar., i synnerhet avseende förvärvet av 40 F-16 Block 70 Vipers och 80 kit för att uppgradera 80 av dess flygplan till denna standard. För Ankara handlar det om att modernisera sina flygvapen, kanske inför Ryssland; till Grekland och förvärvet av 24 Rafale, moderniseringen av 80 F-16 till Block 70-standarden och snart av F-35, säkert. Fram till nu, även om det tillhörde NATO, kunde Ankara inte beställa militär utrustning från USA efter sanktioner som antagits av senaten efter det att den har tagits i bruk S-400-system förvärvat från Ryssland. Utan att det någonsin har tagits upp officiellt finns det verkligen en koppling mellan denna turkiska begäran om att modernisera sina styrkor och Sveriges och Finlands eventuella medlemskap i Nato.

RAfale Grekland Militära allianser | Försvarsanalys | Stridsflygplan
Den turkiska begäran om att skaffa nya F-16 kom efter att Grekland började ta emot sina första Rafale F3R

Det är just från denna länk somett undertecknat brev från den amerikanska senaten, både demokrater och republikaner och skickas till Vita huset, precis skapat. För New Hampshires demokratiska senator Jeanne Shaheen, och hennes republikanska motsvarighet från North Carolina Thom Tillis, kommer kongressen bara att överväga Turkiets begäran om försäljning av F-16-jaktplanet när Sveriges anslutningsprotokoll och Finland till Nato faktiskt undertecknats av Ankara. Paradoxalt nog skrev vissa senatorer inte under detta brev, inte för att de är för försäljningen av F-16 till Turkiet, utan för att de kräver hårdare sanktioner mot Ankara, vilket är fallet med New Jersey Senator Bob Menendez, som hade ofta intagit mycket tuffa positioner gentemot Turkiet tidigare, och den demokratiske senatorn i Maryland Chris Van Hollen, som kräver sanktioner mot Turkiet på grund av Ankaras motstånd mot anslutningen av de två skandinaviska länderna till alliansen. Hur som helst visar detta brev att det inom den amerikanska senaten finns en klar majoritet mot att tillåta export av nya F-16 till Turkiet, åtminstone så länge landet motsätter sig dessa två länders NATO-medlemskap. Observera att detta inte på något sätt indikerar att när detta medlemskap väl har förvärvats kommer senaten att godkänna verkställandet av det turkiska kontraktet.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militära allianser | Försvarsanalys | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna