Nästa generation av stridsflygplan kommer att behöva förlita sig på nya stödflygplan

Under de senaste åren har loppet inletts mellan de stora flygmakterna för att utveckla en ny generation jaktplan. Oavsett om det är det amerikanska flygvapnets NGAD, den amerikanska flottans NGAD F/A-XX, den fransk-spanska-tyska FCAS, den italiensk-brittisk-japanska FCAS eller det fortfarande hemliga kinesiska programmet, dessa 6:e generationens enheter kommer att ge nya funktioner som skapar ett rent avbrott med tidigare generationer, mycket mer än de som ska definiera den tveksamma 5:e generationen. Genom sina kapaciteter för samarbetande engagemang, drönarkontroll och prestanda som saknar motstycke med nuvarande flygplan, kommer dessa jaktplan att tillåta flygvapnen att behålla tillräcklig handlings- och manövreringsförmåga under årtionden framöver. flygplanssystem, även ny generation.

Men som kriget i Ukraina visade, kan luftmakten endast utövas fullt ut om stridsflygplan, oavsett hur effektiva de är, kan lita på en flotta av stödflygplan som erbjuder många viktiga tjänster. , såsom avancerad luftvarning (den berömda Awacs), elektronisk intelligens eller till och med de nödvändiga tankflygplanen. Det är också troligt att de svårigheter som de ryska flygvapnen stöter på i Ukraina, trots en stridsflotta som är mycket överlägsen i kvantitet och kvalitet än motståndarens, delvis beror på det låga antalet implementerade stöd, Ryssland har bara ett tiotal operativa Beriev A-50 awacs, och ett femtontal Il-78 tankerplan, medan få jaktplan och ännu färre piloter faktiskt är kvalificerade för det känsliga förfarandet för tankning under flygning.

KC46A och F35 försvarsanalys | Laservapen och riktad energi | Flygplan Tankers
Boeing KC-46 Pegasus stötte på många utvecklingsproblem, vilket orsakade betydande förseningar och extra kostnader för det amerikanska flygvapnet och för Boeing.

Sårbarheten hos dessa stödjande enheter, mot långdistansluft-till-luft-missiler som den ryska R37M eller den kinesiska PL-15, men också för långdistanssystem från yta till luft som den ryska S-400 och den kinesiska HHQ-9, är ett stort bekymmer för det amerikanska flygvapnet som med 550 tankflygplan, 40 Awacs och 170 elektroniska underrättelseflygplan har mer än 75 % av flygplanen av denna typ på planeten. Svar har lämnats, såsom integrationen av elektronisk krigföringssvit och lockbetare i dessa enheter, och andra är under utveckling, som t.ex. SHIELD-programmet som planerar att utrusta dessa tunga, imponerande och därför inte särskilt manövrerbara enheter med ett hårddödande lasersystem för att förstöra de missiler som skulle engagera dem. Men om dessa system tillåter och kommer att tillåta att öka flygplanets överlevnadsförmåga, tillåter de dem dock inte att utföra diskreta handlingar eller att närma sig insatslinjen, två stora nackdelar för genomförandet av operationer. framtiden. För detta, och för att dra full nytta av de möjligheter som erbjuds av 6:e generationens jaktplan, måste därför en ny generation stödflygplan konstrueras. Det är i alla fall vad det amerikanska flygvapnet vill förbereda sig på..


LOGO meta försvar 70 Analyserar försvar | Laservapen och riktad energi | Tanker flygplan

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
alla artiklar utan reklam, från €1,99.

- Annons -

För vidare

5 Kommentarer

  1. […] Trots upprepade problem under utvecklingen av KCx-programmet, levererades den första KC-46A Pegasus 2019 till det amerikanska flygvapnet, och 70 flygplan har hittills anslutit sig till amerikanska operativa enheter eftersom de återstående flygplanen borde levereras till slutet av årtiondet. Ett andra program, kallat KCy, skulle ta över från KCx-programmet, för att ersätta de återstående KC135:orna, över 160 flygplan, under det kommande decenniet. Motsatt huvudsakligen, som tidigare, Boeing KC-46A å ena sidan, och Airbus A330MRTT denna gång förknippad med Lockheed-Martin, verkade detta program relativt öppet fram till nu, volymen som gjorde det möjligt att neutralisera effekterna av den nära- befintlig flotta av KC-46A inom USAF. Tyvärr för Airbus, och i mindre utsträckning för Boeing, erbjuder varken Pegasus eller MRTT nämnvärt bättre överlevnadsförmåga än de flygplan som för närvarande är i drift, även om dessa nya tankfartyg kommer att kunna ta emot förstärkta självförsvarssystem bestående av lockbete, hög- energiradar och laserstörare. Det amerikanska flygvapnet har just meddelat att KCy-programmet skulle reduceras till 75 flygplan, för att frigöra krediter och kapacitet för KCz-programmet, som exakt måste utveckla ett system som kan svara på dessa män …. […]

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna