Kan Europa sätta stopp för kriget i Ukraina?

- Annons -

Förra veckan, en analys publicerad av tankesmedjan Rand Corporation studerade riskerna förknippade med den långsiktiga förlängningen av den ukrainska konflikten, såväl som de lösningar som Washington kunde lägga fram för att begränsa dem. Liksom de flesta av de studier som publicerats av Rand var denna samtidigt mycket relevant, dokumenterad och objektiv, i diagnosen som i de rekommenderade lösningarna. Den här utgick emellertid från ett grundläggande postulat som kräver en viss försiktighet när det gäller tillämpligheten av de presenterade resultaten: denna studie studerade faktiskt konflikten i Ukraina endast utifrån Washingtons agerande och dess konsekvenser för USA . Och när samma metodik tillämpas ur europeisk synvinkel är resultaten, men också riskerna och de lösningar som kan rekommenderas för att kontrollera dem, väsentligt olika.

För det första är det nödvändigt att separera vad som är gemensamt för båda synpunkterna. Därmed är risken för ett dödläge i konflikten som beskrivs i den amerikanska analysen fortfarande mycket hög oavsett synvinkel. Det är faktiskt till stor del relaterat till förändring av hållningen av Moskva i genomförandet av detta krig, genom att ha gått i mitten av sommaren från taktisk ledning av en militär specialoperation till strategisk ledning av en kritisk konflikt som mobiliserar alla landets resurser, och frånvaron av bestridande i den ryska opinionen. På liknande sätt är de två strategiska risker som beskrivs i Rands analys, nämligen risken för att passera kärnkraftströskeln, och risken för att konflikten sprider sig utanför de ukrainska gränserna, med eventuell inblandning av Nato, desamma, oavsett om de observeras från Washington eller Paris, Rom. eller Warszawa.

PLA J 15 Tyskland | Försvarsanalys | Artilleri
Kina och utvecklingen av dess militära verktyg är idag Pentagons främsta angelägenhet, mycket mer än Ryssland och Ukraina.

En tredje stor risk berör dock direkt européer, och mycket mindre amerikaner, till den grad att den inte förekommer i Randens analys. Ett av de kritiska hoten mot Ukrainas framtid, och mot det kraftigt ökade ryska hotet mot europeiska länder som ett ukrainskt nederlag skulle innebära, är faktiskt inget annat än möjligheten till tillbakadragande eller en betydande minskning av USA:s militära bistånd till Kiev. Denna risk kan vara konsekvensen av en demokratisk växling i Washington, till exempel om Donald Trump skulle vinna presidentvalet 2024, eller vara resultatet av uppkomsten av nya konflikter eller risker för konflikter som direkt hotar amerikanska intressen mycket mer än den ukrainska krisen, som till exempel vid en brand i Mellanöstern kring en israelisk-iransk konflikt, eller i Stilla havet om Pyongyang skulle starta fientligheter med Sydkorea, eller om Peking skulle inleda en invasion av Taiwan. Medan USA:s militära bistånd utgör 70 till 80 % av allt västerländskt militärt bistånd till Kiev, skulle det ukrainska motståndet mot de ryska arméerna uppenbarligen vara mycket hotat om detta amerikanska bistånd skulle torka upp.

- Annons -

LOGO meta defense 70 Tyskland | Försvarsanalys | Artilleri

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
alla artiklar utan reklam, från €1,99.


Nyhetsbrev prenumeration

- Annons -

Registrera dig för Meta-Defense nyhetsbrev att ta emot
senaste modeartiklarna dagligen eller veckovis

- Annons -

För vidare

3 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna